O fetiţă doi ani care prezintă sindromul hemolitic uremic a fost transferată la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un copilaş internat la Spitalul de Pediatrie din Braşov a fost transferat la Bucureşti, după ce a apărut suspiciunea de sindrom hemolitic uremic.

UPDATE 17.30 Echipele Direcţiei de Sănătate Publică şi Direcţiei Sanitar-Veterinare Braşov au demarat ancheta în cazul copilului de doi ani, diagnosticat cu SHU din Judeţul Braşov şi internat în cursul zilei de azi la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Marie Curie”.

Astfel, inspectorii DSP Braşov au constatat la domiciliul pacientei faptul că au fost consumate produse lactate de tip brânză de vaci, lapte, caşcaval şi smântână, fiind totodată indicate o serie de alte alimente predilecte utilizate în alimentaţia copilului (mâncare gătită, dulciuri, mezeluri şi fructe). Aceste produse nu s-au mai găsit la domiciliul pacientei.

​Au fost recoltate probe de apă, din cana filtru de apă, teste de sanitaţie, fiind lăsate recipiente de coproculturi aparţinătorilor prezenţi la domiciliu.

Echipa DSV Braşov a recoltat probe de apă şi alimente de la domiciliul bunicii copilului, iar de la domiciliul stabil al pacientei au fost recoltate doar probe de apă, întrucat nu mai existau alte probe relevante.

Echipele DSP şi DSV Braşov continuă ancheta pentru depistarea sursei îmbolnăvirii, probele recoltate fiind transmise la laboaratoarele de specialitate. Rezultatele anchetei vor fi făcute publice după efectuarea analizelor de laborator.

UPDATE 14.50 Fetiţa transferată de la Braşov la Spitalul "Marie Curie" are o formă completă de sindrom hemolitic uremic, se află la debutul bolii şi va trebui să înceapă deîndată o procedură de dializă peritoneală, a declarat sâmbătă şeful Secţiei de nefrologie, dr. Mihaela Bălgrădean.

„Este vorba de o fetiţă de doi ani, care se află la debutul bolii, cu o stare generală pe care noi o numim mulţumitoare în aşa fel încât ea să suporte în continuare montarea unui cateter peritoneal, pentru că va trebui să înceapă deîndată o procedură de dializă peritoneală. Lucrurile acestea se vor întâmpla în următoarele ore, iar starea ei generală permite acest lucru. Este o formă, cum o numim din punct de vedere clinic, completă de sindrom hemolitic uremic, cu insuficienţă renală acută, cu valori mari ale azotemiei cu trombocitopemie şi cu anemie, ultimele două nu sunt încă foarte severe", a precizat Bălgrădean. 

La rândul său, ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, care s-a aflat sâmbătă la Spitalul "Marie Curie" a precizat că în cazul acestei fetiţe "a debutat ancheta epidemiologică". 
„Am discutat cu tatăl fetiţei, ne-a spus ce a mâncat copilul. Având aceste informaţii a şi debutat ancheta epidemiologică", a spus ministrul. 

Acesta prezenta vărsături, scaune diareice etc., la fel ca micuţii din Argeş, internaţi la Spitalul „Marie Curie” din Capitală. 

„ Fetiţa a ajuns la Spitalul de Pediatie vineri la prânz. În urma investigaţiilor de specialitate s-a pus diagnosticul de suspiciune de sindrom hemolitic uremic. S-a luat legătura cu specialiştii de la Spitalul Marie Curie şi conform protocolului fetiţa a fost transferată în această dimineaţă la Bucureşti“, a declarat dr. Marcel Albean, purtător de cuvânt al Spitalului de Pediatrie Braşov. 

Analizele au arătat că fetiţa are are anemie, număr mic de trombocite, dar şi insuficienţă renală acută ce necesită dializă. Practic toate semnele care indică sindromul hemolitic uremic. Potrivit părinţilor fetiţa nu a consumat produse lactate de fabrica Brădet.

„În cursul zilei de astăzi, la unitatea sanitară din Bucureşti va fi transferat de la Braşov un copil în vârstă de 2 ani cu infecţie respiratorie acută şi suspiciune de sindrom hemolitic uremic (SHU). În acest caz diagnosticul final va fi stabilit după investigaţiile de laborator realizate în spital”, precizează Ministerul Sănătăţii.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii reamintesc, pentru protejarea celor mici,  importanţa măsurilor de prevenţie, în special respectarea igienei personale, procurarea alimentelor din surse autorizate, ambalate corespunzător.

De asemenea, specialiştii mai recomandă achiziţionarea produselor pasteurizate în cazul lactatelor, respectiv carne din surse verificate din punct de vedere sanitar veterinar, recomandând spălarea corespunzătoare a fructelor şi legumelor, dar şi tratamentul termic al alimentelor atunci când se impune.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite