Un conac din Braşov, scos la vânzare pe un preţ de apartament cu două camere. Clădirea are o vechime de cinci secole

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conacul Guttman Valenta din Hoghiz. FOTOromanianresorts.ro
Conacul Guttman Valenta din Hoghiz. FOTOromanianresorts.ro

Conacul Guttman Valenta din Hoghiz (judeţul Braşov) ar fi putut fi una dintre marile atracţii turistice ale zonei. A ajuns în schimb în paragină şi niciunul dintre proprietarii din ultimii ani nu a avut bani să-l renoveze. Acum este scos la vânzare cu 38.000 de euro.

Conacul Guttman Valenta datează din anul 1553 şi a fost cândva un superb monument istoric. Are opt încăperi şi ziduri groase de peste un metru. Avea în trecut grădini superbe, livadă şi o cramă. Pe vremuri a fost reşedinţa unor nobili maghiari care i-au dat şi numele. După venirea comuniştilor la putere, conacul a început să se deterioreze. A trecut de la un proprietar la altul, de la persoane fizice la firme care au dat faliment. Acum proprietarul este tot o persoană fizică, dar nimeni din zonă nu ştie exact cine este. În 2014, conacul a fost scos la licitaţie de firma care îl deţinea şi care a dat faliment. S-au cerut atunci 50.000 de euro, dar preţul exact al tranzacţie nu se cunoaşte. Se ştie doar că a fost cumpărat de o persoană fizică.

Preţul a scăzut din nou

Nici proprietarul de acum nu a avut bani să îl renoveze complet. Singurii locatari ai conacului din ultimii ani au fost romii din zona Hoghizului, care au intrat ilegal în clădire. Conacul este scos din nou la vânzare. Anunţul a apărut pe OLX, iar preţul este similar unui apatament modest de două camera din Braşov: 38.000 de euro negociabil.

În anuţul de vânzare de pe OLX se menţionează următoarele: „Imobilul este atestat ca şi Castelul Guttman Valenta. Are o deosebită valoare istorică, situat aproape de centrul localităţii Hoghiz, jud.Braşov. Suprafaţa construită este de 2500 mp, înconjurată de curte etajată şi livadă. Sub toată suprafaţa construcţiei există un beci boltit cu pereţi de 80cm. Imobilul trebuie recondiţionat şi racordat la utilităţi“.

Istoricii cred că trebuia pus în valoare

Istoricii sunt de părere că acest conac trebuia pus în valoare. „Conacul este o adevărată bijuterie arhitecturală şi un monument istoric important. Ar fi putut fi o adevărată atracţie şi este mare păcat că a ajuns o ruină. A fost mereu în proprietate privată şi nu s-a investit în el cât ar fi trebuit. Este păcat deoarece are o vechime de aproape cinci secole. Am văzut şi eu anunţul şi mi se pare jenant ca o astfel de capodoperă să fie scoasă la vânzare cu un preţ echivalent unui apartament. Există exemple bune în zonă. Conacul Kalnoky de exemplu a fost renovat şi arată superb“, spune istoricul Mihai Zoia.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite