Ultimul fierar din Ţara Făgăraşului. Gheorghe Coaciu îmblânzeşte fierul de 60 de ani şi a devenit atracţie turistică pentru străini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La cei 83 de ani ai săi, Gheorghe Coaciu a rămas singurul fierar Ţara Făgăraşului şi se numără printre ultimii meseriaşi din ţară. De 60 de ani, bătrânul din Drăguş a stat numai cu fierul şi cu barosul în mână, a făcut porţi şi a bătut potcoave pentru mii de oameni. Este celebru în zonă şi turiştii străini care vin să viziteze Drăguşul îi trec pragul.

Gheorghe Coaciu s-a născut pe 16 iunie 1931, la Recea, un alt sat din Ţara Făgăraşului. Şi-a început ucenicia ca fierar la 16 ani, iar după trei ani a plecat în armată. Aici spune că a avut norocul să ajungă în atelierul unităţii militare din Câmpulung Muscel, unde, alături de meşteri buni, „a furat meserie de la alţii, iar alţii au furat meserie de la el“. La Drăguş a ajuns în 1952 fiindcă şi-a urmat iubirea, şi asta imediat după ce a terminat cu armata. „Doamna mea era de aici, din Drăguş, iar după căsătorie ne-am mutat aici unde locuiesc şi astăzi“, povesteşte fierarul.

Gheorghe Coaciu a muncit şi la stat. El a fost mecanic la Combinatul Civic din Victoria, timp de 21 de ani, fiind încadrat în grupa I de muncă, din cauza condiţiilor grele în care îşi desfăşura activitatea. Când venea de la muncă, intra direct în atelierul său. Acum, după şase decenii de când este fierar, bărbatul nu regretă miile de ore pe care le-a petrecut modelând fierul. Oricine are prilejul să-l cunoască pe fierar îşi poate da seama că meseria pe care a practicat-o atâta timp nu a fost una deloc uşoară. Palmele sale brăzdate de timp şi de munca grea, precum şi hainele lui pătate reflectă infinitele ore pe care le-a petrecut în atelierul de fierărie.

 „Când aveam şi alt serviciu spuneam că merg la atelier la schimbul doi După ce am ieşit la pensie, m-am ocupat doar de fierărie. Asta mi-a plăcut mie cel mai mult. Mi-am luat şi toate uneltele necesare. Am maşini de găurit, de tăiat, un strung şi aparat de sudură, adică tot ce-mi trebuie ca să iasă treaba“, a spus Gheorghe Coaciu.

Orice obiect pe care doreşte să-l facă, meşterul fierar parcurge cu migală aceiaşi paşi: mai întâi face focul, apoi încălzeşte fierul şi mai apoi îl pune pe nicovală şi îl bate până când ajunge la forma dorită.

Ultimul fierar din Ţara Făgăraşului

A făcut porţi şi potcoave pentru cinci sate

Celebru în Ţara Făgăraşului bărbatul este cunoscut de toţi cei care locuiesc în zonă. El povesteşte că a făcut porţi şi potcoave atât pentru cei din Drăguş, cât şi pentru vecinii din Viştea de Jos, Viştea de Sus, Sâmbăta de Sus şi Lisa. Din păcate, astăzi nu mai are mobilitatea de odinioară, dar chiar şi aşa nu există zi în care să nu intre în atelierul său de fierărie. „Fierul e ăl mai greu. Am învăţat meseria asta când am fost ucenic, de la meşteri mari, timp de trei ani. Toată viaţa am bătut la potcoave, de nu le pot număra“, povesteşte Gheorghe Coaciu.

Acum este vizitat şi de turiştii care vin Drăguş. Stăinii se arată încântaţi de meşterul fierar, dar recunoscut că munca nu este una uşoară. „ Străinii vin şi le arăt cum se fac potcoavele. Pun şi ei mâna, le place meseria, dar aşa ca o relaxare. Este o meserie grea şi murdară, dar necesară. Toţi cei care au venit la mine în vizită au spus că nu ar face asta în fiecare zi, că e muncă fizică prea multă“, mai spune fierarul.

Din păcate, astăzi nu mai are mobilitatea de odinioară, dar chiar şi aşa nu există zi în care să nu intre în atelierul său de fierărie. Bărbatul se gândeşte să se retragă în curând, dar nu îi pare rău. Tradiţia va fi dusă mai departe de unul dintre cei zece nepoţi ai săi. „După mine vine nepotul meu. El o să ducă meseria asta mai departe. Să-i dea Dumnezeu sănătate şi putere de muncă. Nepotul meu are 34 de ani şi e bine că a furat meseria de la mine“, a mai spus fierarul din Drăguş.

Pe aceeaşi temă:

FOTO Drăguşul a fost declarat cel mai frumos sat din România

FOTO Drăguş, Satul Zmeilor de la poalele Făgăraşului

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite