Trucuri pentru gătirea celor mai bune sarmale. De ce trebuie evitată varza care are cotorul gros

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sarmalele sunt un preparat nelipsit de Sărbători de pe mesele românilor. Bucătarii au câteva sfaturi pentru cei care doresc ca sarmalele să fie cu adevărat delicioase.

Alegerea verzei este foarte importantă pentru ca sarmalele să fie gustoase. „Când alegeţi varza, asiguraţi-vă că are frunze moi şi suficient de mari pentru a înveli corespunzător sarmalele. Evitaţi varza care are cotorul gros, deoarece şi frunzele vor fi tari şi casante. Dacă faceţi sarmale din varză proaspătă, atunci înmuiaţi puţin foile în apă cu borş pentru a se frăgezi, dar şi pentru a da gustul puţin acrişor care este delicios la sarmale. Dacă folosiţi varză murată, lăsaţi-o 2-3 ore în apă la desărat“, spune bucătarul Marian Codrin.

Bucătarii spun că şi carnea pe care o alegem pentru sarmale contează. „Mulţi români folosesc doar carne de porc, însă eu recomand o combinaţie între carnea de porc şi vită. Porcul este mai gras, iar vita mai slabă şi se completează foarte bine. Pentru o aromă deosebită atunci când puneţi la fiert sarmalele puteţi aşeza printre ele bucăţi de costiţă sar carne puţin mai grasă, gen ceafă de porc. La fiert grăsimea de pe aceastea se va scruge peste sarmale şi va da un gust foarte bun afumat“, mai spune bucătarul.

Ce condimente alegem

Pe lângă carne la sarmale se mai pune orez şi ceapă, chiar şi morcov în unele zone. „Eu aleg varianta clasică doar cu orez şi ceapă. Nu trebuie pus însă prea mult orez deoarece sarmalele vor putea avea aspect de terciuit. De exemplu la 1 kilogram de carne se pune o ceşcuţă mică de orez spălat în prealabil de două-trei ori înainte de a fi amestecat cu carnea. Ceapa se căleşte înainte de a se amesteca în compoziţie tot pentru un gust mai bun. Nu o prăjiţi prea tare, doar puţin până devine transparentă şi se înmoaie. Puteţi adăuga sare, piper, puţin mărar şi şi cimbru în compoziţie. Eu folosesc doar aceste condimente“, mai spune bucătarul.

Cât şi cum fierbem sarmalele

Timpul de fierbere este şi el important. „Când aşezaţi sarmalele în oală puneţi pe fundul vasului foi de varză ca să nu se prindă. Mai puneţi puţină varză tocată şi între rândurile de sarmale pentru ca acestea să rămâne întregi şi să le scoateţi mai uşor când le serviţi. Le puteţi fierbe pe aragaz sau le puteţi face în cuptor. Sarmalele cele mai gustoase sunt cele în oală de lut la cuptor. Vasele din lut păstrează mult mai bine aromele. Când le puneţi fiert turnaţi apă doar cât să le acopere puţin şi spre final puteţi pune şi suc de roşii pentru o culoare mai apetisantă. Gustaţi varza de deasupra din când în când. Dacă este fiartă sunt gata şi sarmalele. În mod normal sarmalele trebuie să fiarbă cam trei ore, dar depinde de varză şi de aceea este bine să gustaţi“, mai spune specialistul. 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite