Trei lucruri mai puţin ştiute despre Braşov. De ce s-a numit Oraşul Stalin, unde este kilometrul zero

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrul Brasovului
Centrul Brasovului

Toţi turiştii care vin la Braşov se opresc în Piaţa Sfatului. Puţin ştiu că aici este kilometru zero al oraşului. Biserica Neagră aflată în imediata apropiere adăposteşte cel mai mare clopot de bronz, de peste şase tone şi o orgă unică în Europa. Bunicii îşi mai aduc aminte de perioada când Braşovul s-a numit Stalin, în locul Sibiului, pentru că nu suna bine „Salam de Stalin“.

Piaţa Sfatului este cea mai cunoscută zonă din Braşov. Aici se află Casa Sfatului, fosta Primărie care are are o istorie impresionantă. Datează de la 1420 şi a supravieţuit cutremurelor, incediilor, dar şi intenţiilor de demolare ale comuniştilor care vroiau să scape de ea pentru ca muncitorii să poată manifesta în Piaţa Sfatului. Are un ceas emblematic care a fost aproape distrus de fostul comandant militar austriac pentru că sunetul păpuşii din ceas, care bătea gongul, îi stresa papagalul. Casa Sfatului este Kilometrul 0 al oraşului de aici se măsoară toate distanţele cum ar fi distanţa Braşov-Bucureşti. Casa Sfatului unul din obiectivele turistice majore ale Braşovului, doar Biserica Neagră are mai mulţi vizitatori. Pe Casa Sfatului există singura stemă color a Braşovului.

Clopot de şase tone şi o orgă unică în Europa la Biserica Neagră

Biserica Neagră este cel mai mare edificiu de cult în stil gotic din sud-estul Europei, măsurând 65 de metri înălţime, 89 de metri lungime şi 38 de metri lăţime. Biserica Neagră este celebră nu doar prin dimensiunile sale, ci şi prin faptul că aici se află cel mai mare clopot din România, un clopot din bronz care cântăreşte 6.300 de kilograme. Acesta a fost făurit în 1858 de către meşterul Johann Andraschowsky din Cluj. 

O altă piesă unicar este orga Buchholz care are aproape 200 de ani. A fost construită în anul 1839 de Carl August Buchholz. Instrumentul nu a fost modificat absolut deloc, astfel că sunetul este unul de excepţie. Clapele sunt acoperite cu fildeş, cele superioare sunt din lemn de abanos, iar numerele celor 76 de registre sunt inscripţionate pe porţelan şi acoperite cu sticlă. Orga are 3.993 de tuburi distribuite pe 84 de rânduri, patru manuale şi un pedalier. Cel mai mare tub are nouă metri, cel mai mic tub are doi metri. Orga mecanică Buchholz, din Biserica Neagră, este cea mai mare orgă funcţională din sud-estul Europei şi este unică. 

Cum a ajuns Braşovul să se numească Oraşul Stalin

Mulţi ştim că timp de zece ani, pe vremea comuniştilor Braşovul s-a numit Oraşul Stalin. Numele a fost atribuit Braşovului printr-o întâmplare. Ruşii au denumit 14 oraşe din toată Europa după numele dictatorului. Legenda spune că în România ar fi fost vizat iniţial Sibiul, dar comuniştii au considerat că nu sună bine Salam de Stalin şi astfel „onoarea“ a revenit Braşovului. Ca să nu se creadă că ruşii au impus acest lucru, s-a fabricat un document print care muncitorii din Braşov cereau insistent ca oraşul să poarte denumirea de Stalin.

Pe 19 august 1950 cererea apărea în ziarul Drum nou, pe 22 august 1950 era dat decretul de schimbare al numelui, iar pe 25 august acelaşi an, Drum nou publică “salutul călduros” al Guvernului şi Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Român (viitor Partid Comunist Român) vizavi de schimbarea numelui din Braşov în Oraşul Stalin. Pe muntele Tâmpa a fost scris din Brazi numele lui Stalin pentru ca toată lumea să salute schimbarea. După zece ani în 24 decembrie 1960 Braşovul şi-a recăpătat denumirea originală. 

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite