Trei efecte uimitoare ale sexului asupra organismului uman. Care este explicaţia ştiinţifică din spatele expresiei „aspirina săracului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe lângă faptul că este una dintre cele mai plăcute activităţi, sexul este benefic pentru sănătate şi absolut necesar pentru o stare psihică normală.

De ce ne simţim relaxaţi, veseli şi plini de energie după ce facem sex? Explicaţia este una simplă: în timpul actului sexual creierul secretă o cantitate mare de endorfine- denumite şi hormonul fericirii.

„În timpul actului sexual se secretă acest hormon, care induce o stare de fericire care poate dura o zi întreagă. De aceea se spune că sexul înainte de culcare ne ajută să dormim bine şi să fim mai odihniţi, iar cel de dimineaţă ne ajută să avem o zi plină de energie. Studiile arată că în timpul actului sexul se secretă cea mai mare cantitate de endorfine, supranumite şi hormonal fericirii“, spune sexologul Marius Andronache.

Sexul scade riscul de infarct

Despre beneficiile sexului s-au făcut numeroase studii, iar cele mai recente arată că scade riscul de infarct, mai ales la bărbaţi. „În timpul actului sexual ritmul cardiac poate ajunge şi la 150 de bătăi pe minut şi astfel tot sistemul circulator este stimulat. Ultimele studii arată că bărbaţii care au o viaţă sexual stabilă, adică fac sex de cel puţin două ori pe săptămână au un risc cu până la 40% mai mic de infarct. În plus persoanele care au o viaţă sexual normal trăiesc în medie cu 5 ani mai mult“, mai spune specialistul.

Sexul, un mod plăcut de la face mişcare

Sexul este şi o bună metodă de a face mişcare. Chiar dacă nu pare foarte obositor, în timpul actului sexual se pot arde la fel de multe calorii ca la jumătate de oră de aerobic, alergat pe bandă sau fitness. „În timpul sexului toţi muşchii se pun în mişcare, efortul este intens şi se pot pierde chiar şi 1.000 de calorii. În plus, persoanele care au o viaţă sexual activă arată şi mai bine fizic deoarece musculatura este lucrată periodic“, mai spune sexologul.

Sexul ne scapă de stres şi chiar de durere

Pe lângă efectele fizice, sexul acţionează mai ales asupra psihicului unei persoane. „Atunci când suntem stresaţi, sexul ne poate ajuta să ne relaxăm. Endorfinele eliberate în timpul actului sexual au un efect de zece ori mai mare decât orice pastilele antistres sau anxietate. De asemenea, sexul ne poate face să uităm de anumite dureri, deoarece se ştie că endorfinele sunt şi un bun analgezic şi acţionează ca şi un calmant“, mai spune Marius Andronache.

Lipsa de sex duce la tulburări hormonale, nervozitate şi depresie

Studiile internaţionale au demonstrat clar că persoanele cu o viaţă sexuală activă sunt mai fericite şi mai puţin predispuse la depresie.

„Deşi la noi sexul este un subiect cam tabu în unele cazuri, ar trebui să îl privim ca pe un lucru normal. O femeie necăsătorită sau divorţată sau un bărbat aflat în aceeaşi situaţie trebuie să încerce să-şi găsească un partener. Nu trebuie să mai privim sexul ca o activitate a căsătoriei. Această concepţie a dispărut în rândul tinerilor, dar este prezentă la persoanele de 45-50 de ani. Persoanele care sunt abstinente riscă să aibă tulburări hormonale, iar femeile intră mai repede la menopauză. În plus lipsa sexului o perioadă îndelungată poate duce la stări de nervozitate, anxietate şi chiar nevroze. Asta deoarece sexul este până la urmă o activitate fizică necesară. Chiar dacă nu ne dăm seana, corpul nostru ne transmite semnale clare că avem nevoie de sex“, mai spune specialistul.

Lipsa de sex poate duce la depresie, o boală extrem de greu de tratat. „Dacă nu facem sex timp de un an sau doi putem ajunge în depresie. Organismul are nevoie de acele endorfine şi dacă nu le primeşte se va adânci în tristeţe. S-a dovedit că depresia apare mai des la persoanele care nu au o viaţă sexuală activă, decât la cele care fac sex de două ori pe săptămână“, mai spune sexologul.

Pe aceeaşi temă:

De câte ori pe săptămână trebuie să faci sex pentru a avea o viaţă sexuală împlinită. Explicaţia specialiştilor: ce să faci ca pasiunea să nu dispară

De ce apare aversiunea faţă de sex la femei: „O educaţie prea rigidă, în care părinţii le spun fetelor că sexul este ceva ruşinos, poate duce la frigiditate“

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite