Trei ani cu suspendare pentru trei tinere ucise: sentinţa care a primit-o vinovatul accidentului care a şocat Braşovul

Trei ani cu suspendare pentru trei tinere ucise: sentinţa care
a primit-o vinovatul accidentului care a şocat Braşovul

Cătălin Chiţa este un şofer cu multe amenzi la activ. FOTOAdevărul.

Cătălin Chiţa, un şofer vitezoman şi recidivist a primit trei ani de închisoare cu suspendare după ce a ucis trei tinere într-un accident care a şocat Braşovul.  Înstanţa a mai decis ca rudele celor trei fete să primească câteva 50.000 de euro despăgubiri. Înainte de accident şoferul avea deja mai multe amenzi pentru viteză excesivă.

Tragedia de pe Carpaţilor s-a petrecut în data de 10 octombrie 2010. Cătălin Chiţa, care avea atunci 22 de ani, a intrat într-un stâlp după ce nu a mai putut controla maşina din cauza vitezei. Alături de el, în maşină mai erau trei tinere. Două, Florina Ramona Pasăre şi Loredana Biciuşcă, au murit pe loc, iar o a treia, Andreea Şerban, a stat peste o lună în comă. Fata a reuşit să îşi revină, dar a rămas cu o semipareză pe partea stângă. A murit şi ea în vara anului trecut, după ce s-a înecat cu mâncare. Expertiza a arătat că şi moartea Andreei a fost o consecinţă tot a accidentului în care a fost implicată.

Chiar dacă ancheta a început în octombrie 2010, dosarul a ajuns în instanţă abia în 2013, din cauza numeroaselor expertize cerute atât de procurori, cât şi de avocaţii şoferului. După mai bine de un an de judecată a venit şi sentinţa, una mult prea blândă după cum spun rudele fetelor. Cătălin Chiţa a primit trei ani de închisoare cu suspendare şi încă o perioadă de probă de cinci ani, timp în care nu are voie să conducă. De asemenea pe parcursul celor trei ani trebuie să se prezinte la ofiţerul de probaţiune regulat şi să anunţe orice schimbare de domiciliu sau orice călătorie care depăşeşte opt zile. În plus judecătorii au decis că familia fiecărei victime trebuie să primească câte 50.000 de euro despăgubiri.

Părinţii nu-şi revin din şoc

Sentinţa nu este definitivă şi a fost atacată deja de familiile victimelor care consider sentinţa ca fiind prea blândă. Apelul se va judeca la Curtea de Apel Braşov, iar următorul termen este 10 martie, 2015.

Tatăl Ramonei Pasăre a declarat că vrea ca şoferul fie aspru pedepsit pentru faptele sale. „Şoferul să plătească pentru nenorocirea ce ne-a adus-o. El este principalul vinovat. Având pasageri în maşină trebuia să-şi asume răspunderea şi să conducă prudent. Vrem ca justiţia să facă dreptate, însă pe copilul nostru nu poate să-l aducă nimeni înapoi", a spus tatăl Ramonei, Ioan Pasăre.

Ramona era unicul copil al familiei Pasăre. Tânăra era studentă în anul I la Facultatea de Limbi străine, secţia englez-franceză. Prietena ei, Loredana Biciuşcă, avea un frate mai mic şi în anul în care a murit, trebuia să-şi dea examenul de Bacalaureat, ea fiind elevă în clasa a XII-a la Colegiul Tehnic „Mircea Cristea". Loredana Biciuşcă visa să devină poliţistă. Andreea Şerban lucra la o pizzerie de pe strada Uranus împreună cu Loredana.

Şoferul este un vitezoman recidivist

Cătălin Chiţa figurează în evidenţele Poliţiei cu mai multe contravenţii. Din noiembrie 2008, de când a obţinut permisul de conducere şi până la data producerii accidentului, 10 octombrie 2010, tânărul avea la active şase amenzi pentru viteză, dar şi pentru alte abateri: a mai depăşit ilegal, nu a circulat cu luminile aprinse sau nu a purtat centura de siguranţă.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: