Traficanţii de minori din Braşov, judecaţi la Harghita

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suspecţii riscă ani grei de puşcărie, după ce au traficat 181 de minori în Marea Britanie. Potrivit rechizitoriului întocmit de DIICOT-Structura centrală, cei 26 de membri ai grupării aveau o ierarhie bine stabilită şi erau oameni de temut în Ţăndărei.

Dosarul celor 181 de copii de romi exploataţi în Marea Britanie a ajuns, luni, pe masa judecătorilor din Harghita. Tribunalul a decis, în urmă cu două zile, menţinerea măsurii arestării preventive pentru 17 dintre cei 26 de inculpaţi din Ţăndărei, reţinuţi în urma descinderilor din luna aprilie ale ofiţerilor DIICOT Bucureşti.

Gruparea a fost trimisă în judecată joia trecută, de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), iar dosarul a fost înaintat spre soluţionare Tribunalului Harghita. Odată cu ajungerea dosarului pe masa judecătorilor, au ieşit la lumină noi amănunte despre modul în care a funcţionat întreaga reţea şi cum au ajuns 181 de minori să fie trimişi la cerşit în Marea Britanie sau Spania.

Reţea bine organizată

Potrivit anchetatorilor, liderii grupului infracţional organizat erau Constantin Radu, zis Titi Aghiotantu, Nicolae Schian, zis Poligrad, Tase Dumitru, zis Chinezul sau Coreeanul, Mircea Niculae, zis Bocioc, Gheorghe Ion Drăguşin, zis Franţ, toţi din Ţăndărei. Aceştia se ocupau de cazarea şi transportul minorilor, procurarea documentelor de călătorie, de cele mai multe ori false, a banilor necesari, precum şi de organizarea şi supravegherea activităţii infracţionale din Marea Britanie şi gestionarea sumelor de bani obţinute din exploatarea victimelor. 

Minorii, cu vârste între 7 şi 15 ani, erau racolaţi din rândul comunităţilor rome sărace, din judeţele Ialomiţa, Constanţa, Vaslui, Brăila, Braşov sau Călăraşi. Copiii erau apoi scoşi din ţară prin vămile Turnu şi Nădlac.

Copiii, trataţi ca o marfă

Pentru ca afacerea să meargă ca pe roate, membrii grupării erau în strânsă legătură atât cu oamenii legii din Ţăndărei, cât şi cu poliţişti de frontieră, cu ajutorul cărora minorii puteau fi scoşi din ţară.  „Minorii erau transportaţi de unii dintre membrii grupării la Arad. Apoi erau distribuiţi în diverse autocare sau microbuze aparţinând unor transportatori din acea localitate. Aceşti transportatori trebuiau să asigure ieşirea din ţară a grupurilor de copii. Unii dintre membrii grupării au transportat personal grupuri de minori în străinătate, folosind mijloace de transport aparţinând altor membrii ai grupului infracţional" se arată în rechizitoriul întocmit de DIICOT-Structura Centrală.

„În străinătate, copiii erau preluaţi de alţi făptuitori ce se aflau în legătură cu membrii grupului infracţional, cazaţi la diferite adrese, după care erau trimişi să cerşească, să spele parbrize în intersecţii sau erau folosiţi pentru comiterea unor infracţiuni de furt din buzunare, din magazine sau din restaurant.Banii obţinuţi din aceste activităţi infracţionale ajungeau la membrii grupării. Astfel, minorii în cauză au fost transformaţi de traficanţi, din persoane libere, într-un simplu obiect al dreptului de proprietate, la fel ca orice alt bun, fiind trataţi ca o marfă care aduce venit", se mai menţionează în rechizitoriu.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite