Toxinfecţia în masă de la Făgăraş a fost cauzată cel mai probabil de un stafilococ. Brânza provenea de la o stână ilegală care funcţiona fără nicio autorizaţie

Toxinfecţia
în masă de la Făgăraş a fost cauzată cel mai probabil de un stafilococ. Brânza provenea de la o stână ilegală care funcţiona fără nicio autorizaţie

Pacienţii au fost internaţi la Spitalul Municipal din Făgăraş. FOTOtrilulilu.ro

15 copii şi trei adulţi din totalul de 24 de pacienţi ajunşi aseară la Spitalul Municipal Făgăraş au rămas internaţi. Oamenii au mâncat urdă de la un particular care o vindea direct din portbagaj. Brânza provenea de la stână din Perşani care nu avea niciun fel de autorizaţie.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE 13.10 Ministerul Sănătăţii a transmis, într-un comunicat de presă, că Direcţia de Sănătate Publică Braşov a luat toate măsurile necesare cu privire la focarul de toxiinfecţie alimentară din localitate.

„A fost identificat producătorul care a comercializat/oferit produsele lactate, informaţie ce a fost transmisă DSVSA Braşov şi Poliţiei Făgăraş. Reprezentanţii acestor instituţii s-au deplasat în Comuna Şinca, sat Şinca Veche, unde au continuat ancheta, au pus sechestru pe cantităţile de caş, urdă şi telemea şi au prelevat probe din produsele lactate incriminate”, se arată în comunicatul citat.

UPDATE 11.15 Brânza care a cauzat toxiinfecţia în masă de la Făgăraş provenea de la o stână neautorizată şi care funcţiona ilegal în localitatea Perşani. Stâna era deţinută de Nicoale Ticu, iar brânza cu probleme a fost vândută de o rudă a acestuia. Medicii de la Direcţia Sanitară Veterinară au făcut un control la stână, au prelevat probe şi au amendat proprietarul cu 2000 de lei. Acesta riscă şi sancţiuni penale deoarece a pus în pericol sănătatea oamenilor. De la stână au fost confiscate 14 kilograme de caş, 12 kilograme de urdă şi 12 kilograme de telemea proaspătă care vor fi testate.

„Am făcut un control aseară imediat după ce am fost anunţaţi. Echipele sunt şi acum pe teren atât la Făgăraş, dar şi la stână unde se verifică fiecare animal în parte din punct de vedere al stării de sănătate. După ce vom finaliza ancheta vom sesiza şi organele de cercetare penală pentru că vânzarea produselor s-a făcut cu eludarea normelor legale şi s-a pus în pericol sănătatea oamenilor. Pentru a putea face brânză şi pentru a o putea comercializa, cei de la stână trebuiau să aibă o autorizaţie de la noi, iar ei nu o au. Rezultatele analizelor care vor arăta exact de la ce s-a produs îmbolnăvirea vor fi gata vineri, deoarece lucrăm cu aparatură ultrarapidă“, a declarat, Dorin Enache, directorul Direcţiei Sanitare Veterinare Braşov. 

9.00 Oamenii au ajuns la spital cu simptome clare ale unei toxiinfecţii alimentare, dar sunt acum în afara oricărui pericol. Cel mai probabil infecţia a fost cauzată de un stafilococ, potrivit specialiştilor de boli infecţioase. „ 15 copii şi trei adulţi au rămas internaţi pe Secţia de Boli Infecţioase. Sunt în stare bună şi primesc tratament. În cursul zilei de astăzi vom face evaluări şi vom decide cine va fi externat şi cine va mai rămâne în spital. S-a făcut anchetă epidemiologică şi s-au recoltat atât probe de vărsături, cât şi de scaun. Pacienţii au spus că au comsumat brânză cumpărată de la un particular. Având în vedere faptul că simptomele au debutat rapid, la o jumătate de oră- o oră de la ingestia de alimente, cel mai probabil este vorba despre o infecţie cu un stafilococ“, ne-a declarat Liliana Beldescu, medic primar de boli infecţioase şi directorul medical al Spitalului Municipal Făgăraş.

Direcţia de Sănătate Publică va analiza toate probele recoltate, iar rezultatele testelor vor fi gata în câteva zile. De asemenea este căutat şi vânzătorul pentru a se vedea dacă brânza pe care o vindea a fost vreodată testată. Medicii îi sfătuiesc pe oameni să nu cumpere produse de pe stradă deoarece acestea cel mai probabil nu sunt testate şi sunt ţinute în condiţii improprii.

21 de copii cu vârste cuprinse între 2 şi 12 ani şi trei adulţi au ajuns în această seară la Spitalul Municipal din Făgăraş cu simptome de toxiinfecţie alimentară. Oamenii au început să se simtă rău pe rând, imediat după ce au mâncat urdă. Toţi pacienţi sunt vecini şi locuiesc pe străzile Dulgherului şi Clorului din Făgăraş. Oamenii au povestit că au cumpărat urdă de la aceeaşi persoană şi după ce au mâncat au început să aibă dureri abdominale şi vărsături. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările