Arheologii au noi informaţii despre fondarea Braşovului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Informaţiile obţinute de cercetători după săpăturile arheologice din perioada 2012-2013, realizate în curtea Bisericii Negre sunt prezentate într-o broşură şi într-un volum de 260 de pagini.

Acesta din urmă va fi lasant vineri, la ora 11.00, la Casa Parohială a Bisericii Negre. Pentru realizarea broşurii şi a volumului, Primăria Braşov a alocat 36.708 lei prin Ghidul de finanţare a evenimentelor culturale.

„Cercetările arheologice desfăşurate în incinta Bisericii Negre au fost fabuloase prin rezultatele obţinute. Avem date foarte consistente despre fondarea Braşovului, de la prima locuinţă până la statutul de oraş şi la construirea Bisericii Negre. Datele istorice sunt foarte sumare, aşa că doar de la arheologie se putea aştepta clarificarea aşezării Braşovului. Primii colonişti occidentali s-au aşezat în ulimele decenii ale secolulul al XII-lea. Am găsit primele clădiri din piatră şi mortar, din sec. al XII-lea. Este o raritate ca o aşezare să deţină atât de multe construcţii la acea vreme, ceea ce ne arată că Braşovul a fost gândit de la bun început ca o aşezare care va avea foarte mare succes în perspectivă. Ulterior, Braşovul s-a dezvoltat pe parcursul Evului Mediu şi a ajuns la ceea ce este astăzi. Am găsit o colecţie valoroasă – piese de ceramică, podoabe şi monede identificabile, caz unic pentru oraşele din Transilvania. Dacă ar fi să compar rezultatele acestor cercetări cu cele din Sibiu, de acum zece ani, rezultatele sunt mult mai consistente cantitativ şi calitativ”, a anunţat arheolog dr. Daniela Marcu Istrate.

Pentru încheierea lucrărilor edilitare din curtea Bisericii Negre, municipalitatea, care a ratat obţinerea unei finanţări europene, a anunţat că se va actualiza proiectul şi va fi printre primele depuse pentru finanţare europeană în noul exerciţiul financiar. „Am vorbit cu arhitectul care a realizat proiectul să îl actualizaeze şi aşteptăm ghidul de finanţare şi vom vedea cum ne vom asocia cu Biserica Evnghelică, pentru a-l depune spre finanţare. Valoarea proiectului este 2,5 milioane de euro”, a precizat vicepriamrul Adina Durbacă.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite