Surse: carnea de cal ajunsă în lasagna din Occident nu provine din România

Surse: carnea de cal ajunsă în lasagna din
Occident nu provine din România

Carne de cal a ajuns în lasagna pe post de carne de vită. FOTOArhivă.

După ce în ultimele zile abatoarele din ţara noastră au fost puse la zid şi acuzate că au vândut carne de cal pe post de carne de vită, o anchetă internă arată că produsele nu ar proveni din niciun abator autorizat din România.

Ştiri pe aceeaşi temă

Autorităţile române au deschis o anchetă în urma acuzaţiilor că unul dintre abatoarele din România ar fi responsabil pentru carnea de cal ajunsă pe rafturile din Occident. Surse din rândul anchetei arată însă că respectiva carne de cal care a ajuns în lasagna, pe post de carne de vită nu este din România.

Abatoarele din România neagă orice implicare 

Unul dintre abatoarele vehiculate  ca ar fi responsabile de comercializarea cărnii este cel din Ucea, al companiei Carmolimp. Reprezentanţii firmei neagă orice implicare în acest scandal şi au dovezi în acest sens. „Grupul Carmolimp se delimitează net de scandalul cărnii de cal comercializată drept carne de vită. Precizăm că produsele din carne de cal sunt comercializate doar la export, niciodată pe teritoriul României si că ele sunt considerate specialităţi. Pe tot parcursul anului 2012, Grupul Carmolimp nici măcar nu a exportat carne de vită în spaţiul UE şi nu are contracte comerciale cu Franţa, cu Grupul Spanghero sau cu firma Comigel. Acuzaţiile firmei franceze asupra Romaniei, în general, sunt ingrijorătoare şi pot fi catalogate doar ca un atac fără precedent asupra industriei de carne româneşti.  Considerăm că, în decursul ultimilor ani, Romania şi-a demonstrat atât buna credinţă şi responsabilitatea, cât şi buna calitate de partener al firmelor din spaţiul Uniunii Europene. Avem o Autoritate Sanitar Veterinara care funcţionează, suntem bine adaptaţi la toate normele europene şi în sfârşit putem spune că, la acest capitol, firmele româneşti sunt competitive. Considerăm, aşadar, că este ruşinos ca o firma franceză, care a procesat carne de cal în loc de carne de vită - o faptă abominabilă şi, fara îndoială, premeditată (un prcesator nu poate confunda carnea de cal cu cea de vită: au culoare şi consistenţă diferite!) să joace acum rolul mironosiţei care a căzut în plasă  şi să dea vina pe România doar pentru că au auzit dânşii că în Romania se întâmplă multe lucruri rele“, ne-a declarat Olimpiu Soneriu, director Carmolimp.

Scandal internaţional

Ministrul francez al Alimentaţiei, Guillaume Garot a declarat că vrea să se asigure că toate produsele asupra cărora există un semn de întrebare au fost îndepărtate din magazine.

O anchetă iniţială a oficialilor francezi a scos la iveală că firma franceză Poujol a cumpărat carnea îngheţată de la un comerciant cipriot, potrivit ministrului francez pentru Consumatori, Benoit Hamon. Acesta o primise de la un comerciant olandez, care a spus că o cumpărase de la două abatoare din România. Poujol a trimis carnea la o fabrică din Luxembourg care este deţinută de firma franceză Comigel.

Carnea a fost apoi vândută sub marca suedeză Findus, care susţine că a fost indusă în eroare de furnizorii din România.  Firma suedeză a retras deja produsele sale de pe rafturi după ce s-a descoperit că unele dintre ele conţineau 100% carne de cal. Directorul firmei Findus din Franţa, Matthieu Lambeaux, a declarat că această companie va deschide un proces luni. „Credeam că avem produse din carne de vacă certificată, din Franţa, dar în realitate, am fost aprovizionaţi cu carne de cal din România”, a spus el.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările