Superstiţii în noaptea de Revelion. Cine trebuie să vă treacă prima dată pragul în noul an pentru a avea un 2016 îmbelşugat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii sunt superstiţioşi prin natura lor, iar de-a lungul timpului s-au transmis din popor mai multe obiceiuri, care dacă sunt respectate, se spune vă aduc noroc în noul an.

Tradiţia spune că ziua de 31 decembrie trebuie să fie una de relaxare. Nu folosiţi foarfeca, nu spălaţi rufe şi nici nu călcaţi dacă vreţi să vă meargă bine în noul an. Nu folosiţi nici mătura deoarece riscaţi să vă daţi norocul afară din casă.

Fiecare casă trebuie să aibă atârnată o crenguţă de vâsc tot pentru noroc, iar pe masa de revelion paharul trebuie să fie mereu plin dacă doriţi ca anul ce vine să fie unul îmbelşugat.

De asemenea, mâncaţi peşte pentru a putea să vă strecuraţi şi scăpaţi de problem şi greutăţi. Nu mâncaţi carne de pasăre deoarece se spune că vă zboară norocul.

Purtaţi ceva roşu

Dacă ţinuta de revelion este pentru mulţi greu de ales şi căutaţi prin magazine rochia sau costumul potrivit, şi aici există superstiţii. Este bine să purtaţi haine noi, deoarece anul de înnoieşte. De asemenea ceva roşu este obligatoriu. Se spune că aşa veţi atrage energiile positive. Nu uitaţi să aveţi un ban în buzunar la miezul nopţii dacă vreţi ca tot anul să nu duceţi lipsă de lichidităţi. Nu rămâneţi cu datoriile neplătite şi nu daţi cu împrumut pentru că se spune că aşa veţi face tot anul următor.

Aveţi grijă ce ţineţi în mână la miezul nopţii

Pe lângă tradiţionalul La mulţi ani de la miezul nopţii, tradiţia spune că este foarte importat cum întâmpinaţi noul an. Dacă ţineţi în mână bani, veţi avea bani tot anul. Dacă ţineţi de mână persoana iubită veţi avea parte de dragoste, iar dacă nu vă dezlipiţi la pahar nici la miezul nopţii veţi avea un an plin de veselie. Tot din popor se mai spune că o dorinţă pusă la miezul nopţii se va împlini în anul următor.

Pe 1 ianuarie este bine să vă treacă primul pragul un bărbat ca anul viitor să fie unul cu noroc. Dacă prima care vă intră în casă pe 1 ianuarie este o femeie atunci anul nu va fi unul extrem de bun.

Alungaţi spiritele rele

Superstiţiile din bătrâni spun că în noaptea de Revelion trebuie să fie gălăgie pentru a putea scăpa de spiritele rele. La ţară se pocnea din bici. Mai modern este acum să folosim artificii sau tot felul de pocnitori. Mare grijă însă la pericolul de accidente şi de incendiu. La miezul nopţii deschideţi larg ferestrele pentru a alunga spiritele rele şi aprindeţi o lumânare care trebuie să ardă toată noaptea.

„Poporul român este un popor religios, care crede în puterea răului şi preferă să pună pe seama necuratului toate ghinioanele. De asemenea, pentru că am suferit mult de sărăcie şi ne temem de ea, la noi prind foarte bine superstiţiile legate de bani sau de noroc. Mulţi le respectăm chiar dacă nu credem în ele, pentru că aşa este tradiţia. Mergem pe principiul rău nu are ce să facă“, explică psihologul Alexandru Vasiliu.

Pe aceeaşi tenă:

Ce este deochiul, cine deoache şi cum scăpăm de cel care ne-a „umplut de rele” - explicaţii tradiţionale şi ştiinţifice pentru cel mai răspândit obicei din lume

Tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Ion. Ziua în care e interzis să fii trist, iar nevestele petrec până dimineaţă

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite