Studiu printre adolescenţii din Braşov: 93% au băut alcool, 58% au fumat, iar 14% au consumat droguri

Studiu printre
adolescenţii din Braşov: 93% au băut alcool, 58% au fumat, iar 14% au consumat
droguri

Studiul a fost realizat în rândul elevilor de liceu. FOTOShutterstock.

Reprezentanţii Centrului Regional de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog (CRPECA) Braşov au dat publicităţii un studiu realizat în rândul adolescenţilor, care arată că tinerii beau, fumează şi ocazional consumă droguri.

Ştiri pe aceeaşi temă

La nivelul judeţului Braşov, 14% dintre elevi au declarat că au consumat cel puţin o dată în viaţă droguri ilicite substanţe psihoactive. 8% au declarat că au consumat cel puţin o dată în ultimele 12 luni, iar 4% cel puţin o dată în ultimele 30 de zile.

Având în vedere anul de studiu, dacă în cazul prevalenţei consumului de droguri de-a lungul vieţii şi în ultimul an, cele mai mari prevalenţe se observă pentru elevii din clasa a XI-a (16,1%, respectiv 10,6%), este de remarcat comportamentul problematic prezentat de elevii din clasa a IX-a, unde 5,7% dintre elevi au declarat că au consumat droguri în ultima lună (cea mai mare proporţie, comparativ cu elevii din ceilalţi ani de studiu).

Cel mai folosit drog de către adolescenţi este canabisul: 12% dintre elevi au declarat că au consumat canabis/haşiş cel puţin o dată în viaţă; 7% au declarat că au fumat cel puţin o dată în ultimele 12 luni şi 3% în ultimele 30 de zile. Pentru toate cele trei tipuri de prevalenţe sunt valori semnificativ statistic mai mari în cazul băieţilor.

Studiul arată că adolescenţii consumă şi alcool: 93% au declarat că au consumat băuturi alcoolice cel puţin o dată în viaţă. Aproximativ jumătate (45%) au consumat alcool în exces, cel puţin o dată în viaţă, ajungând la starea de ebrietate, iar 3% au consumat cel puţin o dată în viaţă alcool cu medicamente.

Tinerii nu sunt străini nici de ţigări, mai mult de jumătate (58%) au declarat că au fumat cel puţin o dată în viaţă. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: