Studenţii de la Drept s-au revoltat împotriva profesorului Ioan Adam

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studenţii de la drept au protestat în faţa corpului T al Univesrităţii, foto: Bogdan Crăciun
Studenţii de la drept au protestat în faţa corpului T al Univesrităţii, foto: Bogdan Crăciun

Studenţii de la Drept au dat reexaminări la Adam şi de 16 ori. Zeci de studenţi restanţieri la examenele prof. univ. dr. Ioan Adam s-au unit pentru a contesta decizia Senatului Universităţii de a nu le permite să intre cu restanţe din anii I sau II în anul IV.

CITEŞTE ŞI: Adio copiat la examene cu telefonul mobil!

Studenţii care au avut examen la drepturi reale şi teoria obligaţiilor se plâng că nu pot trece în anul IV de studii pentru că prof. univ.dr. Ioan Adam i-a picat din nou.

Situaţiile sunt atât de grave încât sunt cazuri în care studenţii au dat şi de 16 ori restanţa, fără să reuşească să treacă de exigenţele dascălului, care-i acuză de fraudă.

restanta de 16 ori

Am dat de 16 ori restanţa la materiile domnului Adam şi am ajuns să cred că domnul profesor are ceva personal cu mine. Un procent de 28% promovabilitate la materia dânsului mi se pare foarte mic. Este foarte grav pentru că ajungem să plătim câte un milion pe reexaminare. Eu am scos din buzunar mai mult de jumătate din taxa de şcolarizare doar pentru restanţe. Îl respect pe domnul Adam pentru că este un avocat foarte bun, dar nu ne-a putut explica niciodată de ce am luat 2, nu poate vorbi civilizat cu noi şi nici măcar nu ne-a comunicat vreodată vreun barem. M-am săturat să-mi fie frică să dau examen la dumnealui, iar ultima dată mi-a spus în faţă că sunt de zero în condiţiile în care am ajuns să învăţ cursurile motamo", a spus una dintre studentele care a venit cu părinţii să-i ceară explicaţii lui Adam.

Părinţi revoltaţi

Peste 150 de studenţi se află în situaţia de a nu promova în ultimul an de studii, doar din cauza restanţelor la profesorul Adam. Doar 30 şi-au luat inima în dinţi şi au venit să protesteze în faţa facultăţii împotriva atitudinii profesorului care, susţin ei, şi-a făcut un obicei în a-i pica pe nedrept. „Îl cunosc pe domul profesor Adam din ceea ce ne-a spus fiica noastră. O jigneşte că e zero, deşi ne-a demonstrat pe curs că a scris ceea ce a cerut domnul profesor. Am venit să văd cele două lucrări, de la penultimul şi ultimul examen. O face hoaţă, deşi nu a prins-o niciodată copiind, iar de la un avocat nu mă aştept la aşa ceva. Pledez pentru toţi colegii fiicei mele", a spus Dorina Moraru Drăghici, mama studentei care a dat de 16 ori restanţa la drept civil.

Parinţi studentă
studenta adam

E destul de greu la domul Adam, mai ales că se creează panică în sala de examen, sunt stresaţi, iar sistemul de corectare nu ştim cât de just este. Problema adevărată este promovarea noastră într-un an superior, pentru că am muncit atâţia ani de facultate ca să ne împiedicăm de o materie la care ştim cu toţii că nu ne putem prezenta fără să învăţăm. Am dat examenul de patru, cinci ori. Am dori o comisie neutră la reexaminare", a mai spus o studentă.

Adam: „Studenţii fraudează examenele"

Ioan Adam

La rândul său, profesorul Ioan Adam a fost interesat să afle identitatea studenţilor care au iniţiat protestul şi a propus publicarea lucrărilor lor, pentru a dovedi că evaluarea sa este corectă. Acesta a declarat că „lucrările sunt de nota la care au fost cotate. Nicio comisie nu şi-ar putea permite vreun abuz. La o universitatea de talia acesteia nu poate promova nimeni prin fraudă. Eu vă predau lucrările să le publicaţi. Nu îmi încalc deontologia profesională pentru nişte studenţi răzvrătiţi. Sunt câteva zeci de studenţi care n-au călcat prin facultate, care nu ştiu bine româneşte, îşi bat joc de termenii juridici şi care reclamă acum că dacă plătesc trebuie să treacă. Este o aberaţie. Ei vor să îi lăsăm să copieze cu hands-free sau să ieşim din sală ca să poată promova".

Promisiuni de la Universitate

Studenţii au primit primit asigurări din partea conducerii facultăţii că problema le va fi rezolvată. Pentru cei care au avut restanţe la drept civil, respectiv materiile drepturi reale şi teoria obligaţiilor s-a organizat o sesiune specială în perioada 4-6 octombrie, sesiune la care s-au prezentat aproximativ 78 de studenţi. O parte dintre aceştia sunt studenţii care urmau să intre în anul patru, iar o altă parte este reprezentată de studenţii aflaţi în prelungire de actrivitate, care în anii trecuţi au absolvit anul patru şi urmau să-şi clarifice situaţia la aceste examene.

Cristinel Murzea

Înţeleg studenţii, au un sentiment de frustrare, dau acest examen de mai multe ori. Este pentru prima oară când s-a constituit o comisie pentru această sesiune extraordinară cu profesori care fac parte din catedra de drept privat. Am constatat că notele coincid şi de data aceasta şi studenţii sunt nemulţumiţi. Aştept studenţii să confruntăm lucrările şi să găsim o soluţie pentru a ieşi din acest impas", a spus prof. univ.dr. Cristinel Murzea, decanul Facultăţii de Drept.

Acesta le-a propus studenţilor să ia în calcul prelungirea de activitate, care presupune ca studenţii să-şi rezerve următorul an doar pentru studierea materiilor la care au picat. Studenţii negociază chiar în aceste moment crearea unei comisii neutre de examinare, în biroul rectorului Universităţii, prof.univ.dr. Ioan Vişa. Decizia de a nu promova într-un an superior fără a fi integralist a fost adoptată în Senatul Universităţii pentru ca aceasta să intre în competiţia universităţilor de prestigiu din străinătate şi pentru a se alinia normelor europene.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite