Strategia infailibilă pentru îndeplinirea obiectivelor trasate de Anul Nou. 75% dintre promisiuni „se clatină“ încă din primele şapte zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Obiectivele pe care ni le propunem trebuie să fie realiste, pentru a nu le abandona „pe drum”. FOTO Shutterstock
Obiectivele pe care ni le propunem trebuie să fie realiste, pentru a nu le abandona „pe drum”. FOTO Shutterstock

Începutul de an este momentul în care cei mai mulţi oameni sunt seduşi de promisiunea unui viitor mai bun. Pentru îndeplinirea obiectivelor propuse trebuie totuşi o planificare atentă.

În momentul în care ne stabilim obiective pentru un an nou, ne promitem că şi ne vom schimba! Avem sentimente amestecate legate de ceea ce lăsăm în urmă şi ceea ce am vrea să trăim de acum înainte. Mai toţi ne dedicăm ceva timp pentru a reflecta asupra a ceea ce ne-am dori să se întâmple în viaţa noastră în acest an.
 

„Lista e lungă şi cuprinde, ca de obicei, chestiuni foarte variate: ar putea include greutatea pe care vrem să o

pierdem, evoluţia pe care o dorim în carieră, finanţe, relaţii, tot soiul de lucruri pe care vrem să le facem. Ne gândim la nevoile noastre, la imperfecţiunile noastre pe care le-am putea schimba, la lucrurile pe care vrem să le realizăm. Noul an – reper de timp care motivează Oamenii au nevoie de un astfel de reper temporal deoarece creează un fel de contabilitate mentală „înainte” şi „după”.

Schimbarea începe cu un gând, subliniat de o dorinţă sau chiar de ceva mai puternic, o sursă de inspiraţie. Acest lucru poate pune înmişcare un sentiment mai puternic, o intenţie. Cei mai mulţi oameni se găsesc undeva în acest continuum. În mod evident, unii dintre aceştia se vor îndrepta spre rezultatul final, în timp ce alţii vor abandona cursa”, ne spune lector univ. dr. psihoterapeut Onelia Pescaru, din cadrul Universităţii „Transilvania” din Braşov.

Mai mult, cercetări recente publicate de portalul la-psiholog.ro, realizate asupra acestui fenomen, pun în evidenţă efectul de „nou început de an”, care ajută oamenii să acţioneze mai bine, le creşte chiar motivaţia.

Dacă nu suntem pregătiţi pentru schimbare la început de an?

Pentru cei care nu sunt gata să îşi aplice planurile chiar de la 1 ianuarie, există alternative. Putem alege o altă dată, cum ar fi începutul unei săptămâni noi sau a unei luni, începutul unui nou sezon, ziua de naştere...

Şi putem obţine acelaşi efect! Cu o condiţie: să nu fie un „de mâine!” mereu amânat!

„Uneori, lista seamănă destul de mult cu cea scrisă şi anul trecut: vreau să slăbesc, să mă apuc de sport, să petrec mai mult timp cu copilul, să promovez la serviciu, să dau la facultate, să iau licenţa. Nu surprinde pe nimeni că natura umană fiind aşa cum este, multe din aceste promisiuni vor sfârşi abandonate sau uitate încă din primele săptămâni sau luni. Uneori, la nesfârşit, amânate!”, explică Onelia Pescaru pericolul andonării obiectivelor propuse.

Cercetările lui John Norcross, care a studiat procesul de stabilire a obiectivelor şi respectarea acestora încă din anii 1980, relevă că doar 8% din cei care îşi stabilesc obiective la început de an şi le vor îndeplini în totalitate. 75% din promisiunile pe care le facem se clatină încă din prima săptămână, doar 64% sunt încă în picioare la sfârşitul lunii, iar 46% la sfârşitul primelor şase luni. Totuşi, aceste statistici mărturisesc un singur lucru: schimbarea este dificilă, dar posibilă! 

Ce putem face pentru a ne îndeplini obiectivele stabilite la început de an? 

Specialiştii vă recomandă să vă stabiliţi obiective realiste! Fixarea unor obiective nerealiste, imposibil de realizat, duce la descurajare şi dezamăgire, iar în final la abandon.
 

Iată câteva exemple: este mai realist să-ţi propui să slăbeşti 10 kg în 5 luni decât 10 kg într-o săptămână. Nu e realist să îţi propui să înveţi într-o perioadă foarte scurtă pentru un examen dacă nu ai fost la cursuri şi nu ai

citit nimic înainte. Este nerealist să îţi propui să economiseşti lunar o sumă echivalentă cu veniturile tale şi să nu iei în calcul cheltuielile lunare inevitabile.
 

Un alt sfat este acela de a vă structura obiectivele în paşi mici! A vă vedea obiectivele doar în mare e ca şi cum aţi dori să faceţi ordine într-o cameră foarte dezordonată. Percepând dezordinea ca un tot unitar vă veţi simţi invadaţi de sentimentul de neputinţă şi de descurajare. Dacă ce aţi decis să începeţi cu un anumit colţ al camerei sau cu un sertar, apoi pe rând să continuaţi, totul pare mai uşor şi mai posibil. Aşadar, identificaţi scopul final şi apoi stabiliţi 4-5 paşi pe care urmează să-i parcurgeţi pentru a ajunge în direcţia dorită. Daca e necesar, stabiliţi şi alţi paşi intermediari, mai mici.
 

„Nu în ultimul rând, este important să comunicaţi celorlalţi obiectivele voastre! Împărtăşind celorlalţi obiectivele propuse vă determinaţi cumva să vă angajaţi cu mai multă responsabilitate în îndeplinirea lor. Este o metodă bună de a vă asuma obiectivele. Ba, chiar mai mult, având susţinere din partea celor din jur, veţi fi mai motivaţi în acţiunile voastre!”, precizează psihoterapeutul braşovean.

Concentraţi-vă pe aspectele pozitive

Aşezaţi obiectivele pe o fundaţie construită pe principii pozitive! Demontaţi-vă gândurile negative (gânduri care vă auto-blamează, critici etc) încercând să vedeţi lucrurile dintr-o perspectivă diferită, mai pozitivă. Nu sunteţi „răi” sau „incapabili”, chiar dacă multe nu au ieşit cum aţi fi vrut. Căutaţi lucrurile care contrazic evaluările voastre negative. Apoi, construiţi-vă o fundaţie din principii pozitive, spunând despre persoana voastră lucruri mai bune.

„Concentrându-vă pe aspecte pozitive, acest lucru vă va energiza şi motiva pentru a extinde ceea ce a fost deja bine făcut în viaţa voastră. Reflectaţi asupra unui moment de succes din viaţa voastră. Ce l-a făcut posibil? Ce v-a motivat? Ce v-a dat pasiune? Ce aţi realizat? De ce anume aţi fost mândri? Care sunt oamenii ce au fost aproape? Amintiţi-vă de momentele bune şi sărbătoriţile. Acum gândiţi-vă şi la alte experienţe pozitive din viaţa voastră? Ce au aceste experienţe în comun? Pe măsură ce vă reamintiţi reuşitele, puteţi deduce ceea ce vă oferă energie şi ins piraţie. Întrebaţi-vă: cum pot aplica ceea ce am descoperit despre mine şi momentele mele de succes din trecut, în ceea ce vreau să realizez în noul an?”, ne sfătuieşte Onelia Pescaru.

Apelaţi la un specialist în psihoterapie!

Pe de altă parte, ne spune aceasta, voinţa reprezintă motorul care aduce schimbarea. Gândiţi-vă la propria persoană ca fiind o barcă cu pânze, care are nevoie pentru a putea pleca de ceva vânt. Vântul este simbolul

voinţei. Voinţa este energia necesară care vă va susţine obiectivele. Angajându-vă pe deplin în ceea ce v-aţi pus în minte la început de an, veţi depăşi mai uşor obstacolele, chiar dacă va trebui sa munciţi din greu pentru acest lucru.
 

Psihoterapeutul vă poate ajuta în dezvoltarea voastră, în valorificarea potenţialului de care dispuneţi, în atingerea obiectivelor. Împreună cu psihoterapeutul puteţi identifica factorii care vă sabotează obiectivele, astfel

încât să dobândiţi un mai bun control asupra vieţii voastre.

Deci, construind obiectivele voastre pe principii pozitive, aceste lucruri nu vor mai fi pe lista nerealizărilor

la următorul sfârşit.
 

CITEŞTE ŞI:

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite