Sport „de bogaţi“ pentru cei săraci. O asociaţie din Braşov învaţă copii din familii nevoiaşe să schieze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copii defavorizaţi, ajutaţi să înveţe să schieze în Poiana Braşov. FOTO: Asociaţia „Aici pentru Tine”
Copii defavorizaţi, ajutaţi să înveţe să schieze în Poiana Braşov. FOTO: Asociaţia „Aici pentru Tine”

O asociaţie din Braşov s-a gândit să ofere pentru 16 copii proveniţi din familiii defavorizate şansa învăţării şi practicării schiului, unul din sporturile considerate costisitoare, pe care doar cei care investesc în echipament îşi permit să le practice.

Schiatul este o pasiune pe care nu şi-o permite oricine în ţara noastră. În primul rând, pentru practicarea acestui sport este nevoie de o pereche de schiuri. Pentru aceasta, preţurile încep de la câteva sute de lei şi merg până la mai multe mii de lei. 

GALERIE FOTO CU COPIII CARE ÎNVAŢĂ SCHI

Practicanţii acestui sport de iarnă au nevoie şi de o pereche de clăpari, pentru care, de asemeena, preţurile încep de la câteva sute de lei şi pot trece bine de 1.000 de lei. 

Pentru ca schiorul să se simtă în largul său pe pârtie ar fi nevoie şi de un costum de schi adecvat, deoarece la coborârea cu viteză a pârtiilor, pe temperaturi scăzute, vântul şi frigul îi pot împiedica pe schiori să se bucure de frumuseţea acestui sport, în lipsa unui echippament corespunzător. 

Toate acestea costă cel puţin 2.000 de lei, în cazul celor care aleg cele mai ieftine produse. 

În plus, odată ajuns la baza uneia din pârtiile din Poiana Braşov, constaţi că ai nevoie să urci cu un mijloc de transport pe cablu ca să poţi coborî pe schiuri - dacă nu vrei să urci pe jos timp de mai multe zeci de minute în cazul pârtiilor mai scurte sau chiar ore, în cazul celor mai lungi. 

Telescaunul, teleschiul, telecabina sau telefericul costă şi ele cel puţin 10 lei pentru o urcare. Ca să te simţi bine şi să poţi schia măcar o jumătate de oră este nevoie de minim 5 coborâri. Patru deplasări în Poiana Braşov într-o lună înseamnă cel puţin 200 de lei cheltuiţi pentru transportul pe cablu. Cei care vor să înveţe să schieze au nevoie de un monitor de schi, iar un curs complet în această situaţie costă şi el câteva sute de lei. 

Toţi aceşti bani par o avere pentru familiile defavorizate, pentru care echivalentul unui curs de schi ar putea însemna hrana unui membru al familiei pentru o lună. 

Asociaţia „Aici pentru Tine” monitorizează şi ajută de 3 ani mai multe familii defavorizate, care au şi copii. Reprezentanţii asociaţiei au selectat 16 dintre aceşti copii şi au decis să le ofere şansa practicării „sportului bogaţilor”. „Am decis să derulăm un program în care mai mulţi copii să înveţe să schieze. Practic, aceşti copilaşi, care sunt în evidenţa asociaţiei de 3 ani de zile, au fost împărţiţi în două grupe de câte 8 copii, pentru a respecta cât mai bine normele de distanţare fizică din această perioadă. Ei vor primi câte o lecţie de schi în fiecare săptămână, pe o pârtie din Poiana Braşov. În fiecare săptămână, aceşti copilaşi îşi vor dezvolta abilităţile, vom face educaţie prin şi pentru sport, educaţie non formală”, a declarat preşedintele Asociaţiei „Aici pentru Tine”, Adina Gal. 

Reprezentanţii asociaţiei spun că s-au gândit că schiatul este un sport atât de frumos şi palpitant, însă şi scump, astfel că aceşti copii ar fi putut doar să viseze la practicarea lui, dacă nu ar fi intervenit Asociaţia „Aici pentru Tine” să le ofere o asemenea şansă. 

Micuţii sunt luaţi de acasă, duşi în Poiana Braşov, unde un monitor de schi îi preia şi le explică, teoretic şi practic, toate tainele acestui sport. La sfârşitul fiecărei lecţii, micuţii s-au arătat epuizaţi, dar fericiţi şi şi-au exprimat dorinţa de a reveni la următoarea lecţie. 

Vă mai recomandăm:

O agenţie americană investighează Facebook pentru discriminare rasială în angajări şi promovări

Tensiuni uriaşe dupa interviul acordat de Harry si Meghan celebrei Oprah. Acuzaţiile grave aduse de ducii de Sussex

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite