Sindromul ADHD, boala copilăriei care ne poate transforma la maturitate în inadaptaţi şi chiar în agresori dacă nu o tratăm - explicaţia specialiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii care se suferă de această boală pot avea des accese de furie. FOTO: Arhivă.
Copiii care se suferă de această boală pot avea des accese de furie. FOTO: Arhivă.

Deficitul de atenţie este o boală care poate avea efecte dezastruoase la maturitate. Mulţi copii nu sunt diagnosticaţi deoarece părinţii nu sunt atenţi la manifestările celui mic.

Deficitul de atenţie, denumit generic ca şi ADHD, este boală care afectează, potrivit statisticilor, 5% dintre copii. Specialiştii spun însă că procentul ar fi de peste 10%, dar că de multe ori boala nu este diagnosticată şi părinţii o pun pe seama unei personalităţi mai zbuciumate a celui mic.

ADHD este o suferinţă a creierului, practic este afectată zona care ne face să putem fi atenţi la anumite lucruri. Boala este încă un mister, iar specialiştii nu pot spune exact de ce apare la unii copii. Opinia generală însă este că o mare parte din vina pentru această afecţiune este moştenirea genetică.

Agitaţie continuă şi agresivitate

Simptomele bolii sunt uşor de observat dacă ştii la ce să fii atent. Copii care suferă de deficit de atenţie sunt hiperactivi. Nu pot sta locului să asculte pe cineva, nu termină niciodată un lucru început şi nu au răbdare deloc. De multe ori îi întrerup pe cei din jur. Nu se pot concentra, nu au grijă de lucrurile lor şi se multe ori nu se pot adapta în colectivitate. Nu ştiu cum să se facă auziţi şi înţeleşi şi atunci răspund impulsiv şi chiar folosesc violenţa fizică. Copii cu ADHD sunt mereu agitaţi, foarte activi, nu stau locului, au tendinţa să se caţere peste tot. Practic fac absolut orice ca să nu stea liniştiţi.

„Copiii afectaţi de această boală nu se pot concetra, nu pot respecta anumite reguli şi sunt tot timpul agitaţi. Dacă părinţii observă astfel de tulburări care sunt zilnice trebuie să se adreseze unui medic. Toţi copiii au perioade mai agitate sau zile în care nu stau locului, dar asta nu înseamnă că sunt bolnavi. Tulburările trebuie să se manifeste continuu. De exemplu dacă micuţul nu poate sta locului să deseneze ceva, să vadă o piesă de teatru de păpuşi, să asculte o poveste sau nu se joacă cu alţi copii este un semnal de alarmă. De asemenea, dacă intră în conflict sau loveşte des alţi copii atunci este clar o problemă“, spune psihologul Ana Maria Ruşizan.

Boala care poate distruge viaţa ca adult

Netratată, boala afecta foarte grav dezvoltarea copilului, dar şi viaţa pe care acesta o va avea la maturitate. Copiii cu deficit de atenţie au note mici la şcoală, deranjează de multe ori orele şi sunt etichetaţi ca şi copii-problemă. Dacă nu sunt consiliaţi urmările bolii au efecte dezastruoase la maturitate. Aceşti copii, odată deveniţi adulţi, nu se pot integra în societate, nu pot păstra un loc de muncă, iar unii dintre ei pot dezvolta comportamente antisociale, pot cădea pradă consumului de droguri sau chiat pot deveni infractori violenţi. De asemenea sunt mult mai expuşi depresiei atunci când ajung la vârsta adultă.

„Dacă nu ajung la consiliere, majoritatea copiilor cu deficit de atenţie ajung să fie inadaptaţi. Nu îşi pot face prieteni, se izolează şi de foarte multe ori se ajunge la depresie şi uneori la sinucidere pentru că ei nu înţeleg de ce sunt altfel decât restul oamenilor cu care intră în contact. În anumite tipuri ale bolii, în care impulsivitatea este simptomul cel mai vizibil, copiii pot avea comportamente violente la vârsta adultă“, mai spune Ana Maria Ruşizan.

Consilierea şi rutina pot ţine boala sub control

Nu există nicio metodă clară pentru a preveni apariţia acestei boli, dar specialiştii au demonstrat că poate exista o legătură între consumul de alcool şi tutun în timpul sarcinii. Consilierea psihologică îi poate ajuta pe aceşti copii să treacă peste problemele cauzate de boală. Cu ajutorul psihologilor, simptomele bolii se atenuează cu vârsta, dar în jumătate din cazuri nu dispar de tot niciodată. Există însă metode prin care un copil cu ADHD poate duce o viaţă normală.

„Părinţii trebuie să îi aducă pe cei mici la consiliere. Aceste şedinţe ajută foarte mult în dezvoltarea pe viitor. Pe măsură ce cresc copiii înţeleg că suferă de o tulburare şi pot învăţa cum să o controleze. Părinţii au un rol foarte important. Crucial pentru aceşti copii este să aibă o rutină zilnică foarte bine pusă la punct. Părinţii trebuie să institue un program zilnic, cu ore clare pentru trezire sau culcare, masă, joacă, plimbări, discuţii. În timp copilul va învăţa că trebuie să respecte un anumit program, că trebuie să se comporte într-un anumit fel. Va avea astfel o disciplină care îl va ajuta să ducă o viaţă normală atunci când va deveni adult“, a mai spus Ana Maria Ruşizan.

Pe aceeaşi temă:

Cum îţi ţii copiii în frâu - sfaturile psihologilor: impune reguli, nu ceda presiunilor, aplică pedepse pe măsura faptei şi laudă-l când e cuminte

Ce probleme au copiii care stau prea mult la calculator sau folosesc tableta. Avertismentul unui psiholog

Psihologii inventează leacul antidepresie pentru copii şi adolescenţi: îl transformă pe „Superman de Cluj“ în erou de joc  online terapeutic

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite