Sindicatul poliţiştilor: studenţii braşoveni, supravegheaţi video şi audio ilegal. Universitatea: Este pentru siguranţa lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţiştii spun că supravegherile sistemului „Big Brother” din campus sunt ilegale. Studenţii spun că sunt şi alte abuzuri FOTO newsbv.ro
Poliţiştii spun că supravegherile sistemului „Big Brother” din campus sunt ilegale. Studenţii spun că sunt şi alte abuzuri FOTO newsbv.ro

Scandalul declanşat de către poliţistul braşovean Marian Godină capătă noi valenţe: Sindicatul Naţional a Agenţilor de Poliţie (SNAP) îi cere în mod public şefului IPJ Braşov, chestorul Ioan Aron, să îşi dea demisia. Unul dintre motive este supravegherea ilegală a studenţilor braşoveni.

În acelaşi comunicat, ca argument pentru emisia chestorului Aron, poliţiştii sindicalişti au dezvăluit şi faptul că „în campusul universitar Braşov, şeful poliţiei Braşov «şi-a permis, împreună cu administratorul, să monteze camere de supraveghere video şi micofoane, să urmarească studenţii fără drept şi chiar să exercite presiuni asupra unor studente pe baza înregistrărilor»“.

În urma acestei dezvăluiri, conducerea Universităţii Transilvania a venit cu unele precizări: „Sistemul de supraveghere video existent în căminele studenţeşti a fost montat în anul 2007, ca urmare a deciziei luate de conducerea universităţii împreună cu studenţii cazaţi în cămine, exclusiv cu scopul supravegherii intrărilor, a holurilor comune (de intrare) şi a unor zone adiacente, mai puţin circulate, din spatele unor cămine. Acest proiect tehnic, avizat şi de Poliţie, s-a considerat a fi benefic pentru siguranţa studenţilor cazaţi în cămine. Toate aceste zone sunt semnalizate prin eticheta Zonă supravegheată video. În ultimii ani, la cererea unor administratori, au mai fost montate 4 camere în holuri care nu aveau supraveghere video. Înregistrările care au fost puse la dispoziţia Poliţiei de campus s-au eliberat numai în urma unor cereri oficiale depuse la Direcţia General Administrativă, pentru rezolvarea unor anchete în legătură cu infracţiuni semnalate de studenţi. Menţionăm faptul că prin funcţionarea acestui sistem de supraveghere video nu a fost încălcat dreptul legal la intimitate şi la viaţa privată al niciunui student”.

Studenţii spun că lucrurile nu sunt chiar aşa

Reprezentanţii Asociaţiei Studenţilor din Universitatea Transilvania (ASUT) au trimis publicităţii un comunicat de presă. Conducerea ASUT a ţinut să precizeze că nu solicită demisia chestorului Aron, dar se bucură că este cunoscută situaţia şefului din cadrul Biroului de Poliţie pentru Centrul Universitar Braşov.

„De când a fost «uns» în funcţia de şef al Biroului de Poliţie pentru Centrul Universitar Braşov, dl. Cojocaru Teodor a avut mai multe derapaje de la atribuţiile prevăzute de fişa postului. Aceste derapaje au fost sesizate în mai multe rânduri atât domniei sale, colegilor domniei sale, cât şi şefului Poliţiei Municipiului Braşov, dl Popa Mircea”, precizează reprezentanţii ASUT.

După discuţiile avute cu preşedintele ASUT cu dl. Popa Mircea, cel dintâi a fost contactat de un domn Popescu Marius, care i-a cerut mai multe detalii pe această temă.

Iată ce i-a nemulţumit pe reprezentanţii studenţilor şi ce abuzuri reclamă: „agasarea studentelor cazate în căminele studenţeşti”, „vocabularul nu tocmai potrivit folosit atât cu studenţii, cât şi cu subalternii acestuia”, „solicitarea către Universitatea Transilvania în numele Biroului de Poliţie pentru Centrul Universitar Braşov (folosind înscrisuri cu elemenetele de identitate vizuală ale Poliţiei) accesulpentru monitorizarea camerelor de supraveghere din căminele studenţeşti, acces ce a fost permis de către conducerea Universităţii (având în vedere că solicitarea venea din partea unui organ al statului), dar care ulterior, în urma sesizărilor noastre, a fost restricţionat”, „solicitarea ca accesul în căminele studenţeşti de cptre persoane care nu sunt cazate (atenţie! - în perioada în care existau agenţi de pază - n.r.) să se facă după predarea cărţii de identitate către agentul de pază, chiar dacă OG 97/2005 precizează că acest lucru este ilegal (nu ai voie să predai cartea de identitate, lucru dsanţoinat prin lege! - n.r.). Este absurd ca un reprezentant al Poliţiei să instige la producerea unei ilegalităţi”.

Reprezentanţii ASUT acuză poliţiştii că intrau în camerele de cămin fără mandat de percheziţie „fără acordul locatarilor (studenţii) sau al chiriaşului (Universitatea Transilvania) şi fără ca unul dintre reprezentanţii acestora să fie de faţă. Aceste abuzuri se făceau surprinzător sau nu, în cea mai mare parte, în camere locuite de studente, cu scopul de «informare» sau poate doar de „a face cunoştinţă»”,  precizează liderii asociaţiei studenţeşti, care speră ca, de acum, să se demareze o achetă pe tema abuzurilor prezentate mai sus şi a activităţii poliţistului Cojocaru Teodor.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite