Secretele lui Andrei Roşu, omul recordurilor: „Creierul îţi spune să te opreşti când ai epuizat doar 20% din resurse. Creierul e cel ce trebuie dresat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Andrei Roşu (40 de ani), român din Cartea Recordurilor, a fost primul din lume care a reuşit să termine şapte maratoane şi şapte ultramaratoane pe cele şapte continente, a fost primul român care a traversat înot Canalul Mânecii, iar anul acesta, în martie, a încheiat pe locul trei cursa nebună de 566 de kilometri de la Cercul Polar. Rezultatele braşoveanului sunt cu atât mai spectaculoase cu cât s-a apucat serios de sport acum şapte ani.

Andrei Roşu este cel de-al doilea român care, luna trecută, a umit întreaga lume după ce a terminat pe locul trei „cursa vieţii”, de 566 de kilometri de la Cercul Polar, primul loc revenindu-i bistriţeanului Tibi Uşeriu. „Nu se compară cu nimic altceva ce am făcut până acum. Chiar dacă acum sunt echipamente foarte bune, frigul este cel care te poate doborî. Tot ce laşi descoperit îngheaţă imediat. Din cauza vântului, am resimţit şi temperaturi de -60 de grade. Am dormit câte două ore pe noapte, am avut halucinaţii, a fost un test la limită. O cursă pentru supravieţuire“, povesteşte sportivul despre aventura din martie.

Sportivul braşovean, care împlineşte anul acesta 40 de ani, este căsătorit şi are doi copii, un băieţel, Alexandru (7 ani) şi o fetiţă, Ema (4 ani). Viaţa l-a purtat în Capitală alături de părinţi, unde a absolvit Liceul „Jean Monnet” şi, ulterior, Facultatea de Ştiinţe Economice, însă spune că se întoarce cu drag cât de des poate în oraşul natal. „M-am născut la Braşov în cartierul Noua, chiar lângă Grădina Zoologică. Îmi place mult Braşovul şi revin de câte ori pot. Mai ales în weekend evadez la aer curat. Cariera m-a făcut să rămân în Bucureşti, chiar dacă trăiesc acum încel mai poluat oraş“, mai spune Andrei Roşu, căruia i s-a propus recent să fie făcut cetăţean de onoare al Braşovului. 

„La 33 de ani, am decis să-mi schimb stilul de viaţă“

Braşoveanul nu a făcut vreun sport de performanţă, dar îşi aminteşte că, în anii de şcolă, petrecea foaret mult timp la joacă, afară: „Nu am făcut vreun sport, dar în şcoală aveam două ore de sport pe săptămâni şi nu îmi aduc aminte să fi avut vren coleg care să sufere de obezitate. Ne jucam afară, stăteam mult în aer liber. De sport m-am apucat la 33 ani de ani. Până atunci, cum îmi place să spun, mă mutam de pe o canapea pe alta, de acasă la birou, şi mai apoi în maşină. La 33 de ani am decis să schimb ceva în stilul de viaţă“.

Aşa, cu paşi mici a început o carieră la care nici el nu visa la început. A fost primul român care a reuşit vreodată să termine un ultratriatlon. În 2013, a devenit campion mondial la ultratriatlon, în Mexic. A câştigat competiţia cu un timp de aproape 50 de ore. Practic, a înnotat 11,4 kilometri, a mers cu bicicleta 540 de kilometri şi a alergat alţi 126,6 kilometri. Braşoveanul a intrat şi în cartea Recordurilor în 2012 după care a alergat şapte maratoane şi şapte ultramaratoane pe şapte continente. Andrei Roşu a alergat la maratonul Australiei, la Eurasia Marathon, Antarctica Ice Marathon, Maratonul Sahara, Everest Marathon, dar şi în curse din Noua Zeelandă şi Brazilia. „M-am antrenat şi am decis să particip prima dată în Antarctica. Pot spune că a doua zi, după 100 de kilometri de mers jos, te dureau toate. M-am antrenat şi mai mult şi mi-am propus să alerg câte un ultramaraton pe fiecare continent. Apoi am aflat că nimeni din lume nu făcute câte un maraton şi un ultramaraton pe foecare continent. Şi aşa am decis să fiu eu acela. În martie 2012, am reuşit. Am avut şi câteva luni de pauză cât soţia a fost însărcinată, dar  mă bucur că am reuşit“, mai spune Andrei Roşu.

Sportivul spune că, în cursele de anduranţă, antrenamentele sunt cruciale. „Mă antrenez tot timpul. Nu există pauze în aceste curse. Se merge şi ziua, şi noaptea şi de aceea, uneori, fac antrenamente nocturne. Să termini o cursă de anduranţă ţine mai mult de partea mentală. Creierul începe să îţi spună să te opreşti, când ai epuizat doar 20-30% din resurse. Trebuie să găseşti capacitatea să continui. Îmi place să spun că, în astfel de situaţii, creierul este cel care trebuie dresat“, mai spune sportivul.

O cursă care i-a testat limitele a fost şi Enduroman. În total, cursa are 470 de kilometri. Proba a început cu o alergare de 140 de kilometri, urmată de proba de înot, practic traversarea Canalului Mânecii, o probă de 40 km. A urmat traseul de bicicletă până la Arcul de Triumf din Paris, o cursă de aproape 300 de kilometri. Andrei Roşu a reuşit să treacă cu bine cursa. „Şi pentru această cursă tot antrenamentul a fost cel mai greu. Nu te felicită nimeni şi nu te aplaudă nimeni în timpul antrenamentelor. Am mers la mare noaptea şi am înotat kilometri întregi. Trebuie să strângi din dinţi şi că continui să te antrenezi“, mai spune Andrei Roşul.

Economist şi solist vocal

Pe lângă viaţa sportivă, Andrei Roşu lucrează în sistemul bancar, o carieră care a venit ca o moştenire de familie. „Am ales Facultatea de Ştiinţe Economice pentru că şi părinţii mei erau economişti. Nu îmi pare rău, deoarece mi-a menţinut creierul activ. Pe la 30 de ani m-am întrebat de ce am ales aşa. Nu pot spune că facultatea, ce am făcut la acea vreme, nu ştiu cum se face acum, m-a ajutat mult în viaţa reală. Nu pot spune că am avut un reper când am intrat în bancă“, spune Andrei Roşu.

A cochetat şi cu muzica şi a activat în trupa Gaz pe Foc. „Aveam 16 ani atunci şi aveam alte mecanisme. Vroiam să fiu pe scenă, idolatrizam şi eu la rândul meu alte formaţii. A fost un hobby care s-a transformat în ceva mai serios. Am ales însă cariera financiară şi am luat-o de la zero. Sunt un consumator de muzică, îmi place să ascult muzică, mai cânt din când în când de distracţie, dar ca să ai o carieră în domeniu trebuie să muceşti 10-15 ore pe zi, lucru pe care eu nu sunt dispus să îl fac. Poate când voi ieşi la pensie o să revin la muzică“, mai spune Andrei Roşu.

Andrei Roşu este şi un promotor al mişcării. „Pe mine alergarea m-a disciplinat. Am descoperit că dacă reuşeşti să îţi depăşeşti limitele în sport, vei reuşit să treci peste probleme şi în viaţa reală. Mişcarea înseamnă sănătate, înseamnă longevitate şi un psihic mult mai bun. Îţi dă mai multă încredere în tine, îţi dă o stare de bine, reuşeşti că comunici mai bine cu oamenii, cel puţin asta am simţit eu pe pielea mea. Alergarea este un lucru natural pe care corpul nostru este obişnuit să îl facă. Ne fereşte de bolile moderne, de diabet, de obezitate şi de bolile cardiovasculare, ne eliberează de stres. Eu am observat că doar dieta nu ajută trebuie completată cu mişcare“ a mai spus Andrei Roşu.

Cursa curselor, următorul plan al lui Andrei Roşu

Andrei Roşu are planuri mari pentru acest an. Vrea să termine o cursă infernală, un decaultratriatlon. „Această cursă, care durează zece zile, este echivalentul a zece curse Iron Man. Practic, este vorba despre 38 de kilometri de înot, 1.800 de kilometri de pedalat pe bicicletă şi 420 de kilometri de alergare. Nu am decis, momemtan, care dintre cauze o voi susţine, voi alege probabil în funcţie de necesităţile imediate ale asociaţiilor“, spune Andrei Roşu.
 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite