Sănătatea braşoveană este înecată în datorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Datorii istorice şi bolnavi îngrijiţi peste normele acceptate, pentru decontarea cheltuielilor  la Casa de Asigurări de Sănătate. Cu această situaţie se confruntă cel mai important spital din judeţ. Consiliul Judeţean continuă campania „haiducească" de salvare a spitalelor din municipiu.

Pentru că a depăşit cheltuielile asigurate de contractul semnat cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS), Spitalul Judeţean are de achitat datorii istorice, pe care CAS nu le recunoaşte. 6.000.000 de lei are de plătit numai Judeţeanul pentru că îngrijeşte bolnavi peste norma calculată de CAS.

În timp ce contractul cadru cu CAS prevede acordarea de fonduri pentru îngrijirea a 46.000 -48.000 de bolnavi pe an, medicii de la Judeţean oferă servicii pentru peste 55.000 de bolnavi. Singurele spitale cu datorii sunt Spitalul Judeţean şi Spitalul de Boli Infecţioase, cu o datorie de 400.000 de lei", a spus Gabriel Stanciu, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate şi Asistenţă Medicală.

Pentru că situaţia creată, la Judeţean, este fără ieşire, Prefectura are de gând să ceară fonduri pentru acoperirea datoriilor, de la Ministerul Sănătăţii. „Trebuie să se stabilească mai întâi un acord între CAS, Consilul Judeţean şi Spitalul Judeţean, pentru a se dovedi sursa datoriilor, iar apoi Prefectul va face o adresă către Ministerul Sănătăţii prin care să se dea un ordin de acoperire a acestor debite", a spus Monica Morgovan, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Braşov. Firma care s-a angajat să construiască un spital nou la Hărman în 2006, cerere acum Consiulului Judeţean să plătească datoriile pentru realizarea proiectului spitalului, care se ridică la 500.000 de euro, potrivit reprezentanţilor companiei spaniole.

Împrumut la bancă

Aristotel Căncescu a discutat cu managerii companiei Ibadesa şi le-a cerut să dovedească suma cerută prin documente şi şi-a luat angajamentul de a plăti până la ultimul bănuţ, cu condiţia să contribuie şi Primăria, parteneră în acest proiect gradios. „Comisia care a semnat proiectul era formată şi din reprezentanţi ai Primăriei. Mai mult, ambasadorul Spaniei a fost asigurat de Primărie că susţine proiectul. Braşovul este în situaţia disperată de a nu mai avea un spital cu servicii rezonabile. Nu renunţăm la proiect. O bancă din stăinătate ne-a contactat şi ne-a propus să ne întâlnim pentru obţinerea banilor necesari pentru ridicarea acestui spital", a spus Aristotel Căncescu, preşedintele Consilului Judeţean.

Valoarea estimată a proiectului pentru construirea spitalului de la Hărman se ridică la peste 40 de milioane de euro.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite