Revolta sătenilor din Şimon, după ce monumentul ridicat în memoria soldaţilor israelieni a fost vandalizat: „Ne-au făcut satul de ruşine!“

Revolta sătenilor din Şimon, după ce monumentul ridicat în
memoria soldaţilor israelieni a fost vandalizat: „Ne-au făcut satul de ruşine!“

Locuitorii satului Şimon, judeţul Braşov, sunt foc şi pară pe cel sau cei care au vandalizat monumentul ridicat în memoria soldaţilor israelieni care au murit în urma unui accident aviatic, produs în 2010 în zonă. Oamenii sunt supăraţi că acest gest a stricat imaginea satului şi sunt convinşi că autorul sau autorii nu se află printre localnici.

Ştiri pe aceeaşi temă

Satul Şimon se află la 4 kilometri de Bran, este o localitate turistică, iar oamenii sunt cunoscuţi pentru ospitalitatea şi cinstea lor. Vestea vandalizării monumentului ridicat în memoria soldaţilor israelieni, care au murit în urma unui accident aviatic s-a răspândit în tot satul şi este subiectul zilei. Oamenii sunt supăraţi că vestea a ajuns în presa străină şi spun că imaginea satului a fost afectată din cauza unor vandali. Monumentul se află la 5 km de localitate într-o zonă izolată şi împădurită în apropierea unui drum turistic care duce în Munţii Bucegi.

„Nu e frumos ce s-a întâmplat. Acolo au murit oameni, este un monument unde să te reculegi nu să distrugi. Merită să ajungă la puşcărie, dar să îi vopsească aşa permanent să vadă şi ei cum e. Sigur a fost vreun turist, vreun tânăr teribilist. Localnic sigur nu este că monumentul este acolo de şase ani şi până acum nu s-a întâmplat nimic“, spune Nicolae Păunaş (56 de ani).

„A fost zarvă mare aici câteva zile. Am văzut cum merge poliţia cu sirene încolo spre pădure. Nu ştiam ce s-a întâmplat. Apoi am aflat că a fost murdărit cu vopsea monumentul. E mare păcat, e o lipsă de respect. Nu se face aşa ceva. Acum s-a auzit de satul nostru în străinătate cu astfel de lucruri. Ne-au făcut de ruşine nişte vandali“, spune Gheorghe Enescu (71 ani).

„Noi am muncit o viaţă la satul ăsta şi aici sunt oameni cinstiţi, nu se fură şi nu se bate nimeni. Acum au venit unii şi au făcut aşa ceva şi ni s-a dus vestea. E mare ruşine. Sper să îi prindă“, a spus Maria Popa (58 ani). 

Oamenii nu le dau mari şanse poliţiştilor

Oamenii sunt convinşi că vinovatul nu se află printre ei, dar nici nu au mari speranţe că vandalul sau vandalii vor fi identificaţi. „Am o fată care stă acolo sus şi mi-a povestit cum l-au măzgălit. Oameni fără Dumnezeu. La un mormânt sau la un astfel de monument te duci să te rogi nu să faci aşa ceva. Mare ruşine au făcut. Sigur o fi vreun tânăr teribilist care a urcat pe munte acolo. Nu îi mai potoleşte nimeni. Nu cred că o să-l prindă că sigur e dus de mult şi dacă nimeni nu l-a văzut, nu au de unde să îl ia“, spune  Valeria Coroiu (69 ani).  

„Nouă ne pare foarte rău de ce s-a întâmplat. Şi atunci în 2010 am fost şi am dus flori acolo când au construit monumentul. Şi acum oamenii mai merg din când în când. Chiar dacă îl prind ce o să-i facă?. O să îi dea o amendă şi atât. Ar trebui pedepse mai aspre pentru că altfel nu se învaţă minte“, a spus Mihai Costan (45 ani). 

Oamenii spun că în zonă vin foarte mulţi turişti în sat şi de aceea misiunea poliţiştilor nu va una uşoară. „Monumentul este departe de sat la vreo 5 kilometri în pădure. Vara este plin de turişti care merg pe munte, care vin la grătar. Sunt sute de oameni în fiecare weekend şi de aceea nu cred că poliţia are mari şanse să rezolve cazul. E mare păcat că s-a întâmplat. Nu se poate să ai aşa lipsă de respect. Ne-a făcut şi pe noi de ruşine că s-a întâmplat la noi în sat“, spune Iosif Viciu (65 ani). 

„Turiştii care vin aici sunt trecători. Era bine dacă avea cum să pună acolo în zonă o cameră de supraveghere. Aşa dacă nu sunt martori, nici imagini e foarte greu să îl identifici. Oricum să îi fie ruşine. Nu se face aşa ceva dacă avem pretenţia că suntem civilizaţi“, a spus Anca Cocă (47 ani).

O imagine cu monumentul devastat a fost publicată în cursul zilei de duminică, 31 iulie, pe pagina de Facebook numită Monitoring and Combating Anti-Semitism in Romania. Informaţia a fost preluată de pe un site de ştiri din Israel, intitulat Ynetnews.com.Între timp monumentul a fost curăţat de însemnele jignitoare. Poliţia a demarat o anchetă şi s-a deschis un dosar penal pentru distrugere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Zărneşti. Momentan autorul sau autorii sunt necunoscuţi. 

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: