Reţete simple şi trucuri pentru a găsi un miel delicios

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De Paşte nu poate lipsi mielul care este vedeta sărbătorii. Borşul, friptura şi drobul se găsesc la Braşov pe fiecare masă.

În zona Ţării Bârsei, de Paşte, gospodinele fac ciorbă de miel cu zeamă de varză, sau borş dres cu smântână. Pentru ciorba tradiţională din zona Braşovului se foloseşte carnea de pe picioarele din faţă ale mielului, coastele dar şi capul. Carnea se spală bine şi se pune la fier cu morcovi, ceapă şi pătrunjel tăiate mărunt. Când ciorba este aproape de final se adaugă puţin orez şi se acreşte cu zeamă de varză.

Tot în zona Braşovului gospodinele fac şi borşul de miel cu smântână. Se alege carnbe de pe pulpă şi se fierbe cu morcovi, ardei, pătrunjel şi ceapă. Spre final se daugă şi câşiva cartofi şi se creşte cu borş. Când ciorba este gata se trege cu smântână şi ou şi se adaugă leuştean.

Pentru o friptură delicioasă, carnea de miel se pune la marinat

Friptura de miel făcută la cuptor nu lipseşte de pe masa de Paşte la Braşov. Bucătarii au câteva secrete pentru ca friptura să fie una fragedă şi delicioasă. „Pentru friptura de miel se alege de obicei pulpa din spate, deoarece are mult muşchi şi este mai gustoasă. Pentru ca friptura să fie cât mai fragedă puteţi face un sos cu usturoi, sare, piper şi ulei d emăsline. Carnea se acoperă că acest sos şi se lasă peste noapte la frigider. A doua zi se pune la cuptor la foc mediu şi se adugă un pahar de vin alb. Pentru că mielul cade destul de greu la stomac este recomandat ca garnitura cu care este asezonat să fie una de legume“, povesteşte Marius Bartolea, bucătar.

Drob de miel sau coaste umplute?

În familiile unde tradiţia pascală este mai bine păstrată, drobul se serveşte la masa din noaptea de Înviere. Se prepară dintr-o jumătate de kilogram de măruntaie, un ou crud, două ouă fierte, doi cartofi cruzi, două legături de ceapă verde, o legătură mărar, o legătură pătrunjel, două legături usturoi verde, sare, piper. Măruntaiele (inima, ficatul şi plămînii) se fierb timp de 5 minute. După ce se răcesc, se trec prin maşina de tocat împreună cu cartofii, ceapa, verdeaţa, usturoiul, apoi se adaugă oul crud, sare, piper. Se amestecă totul până se obţine o pastă. Tava se unge cu ulei, se întinde praporul în aşa fel încât să treacă peste margine, apoi se pune compoziţia, se pun ouăle fierte şi se acoperă cu praporul. Se dă la cuptor. Se coace până ce drobul s-a rumenit deasupra.

În loc de drob puteţi prepara coate de miel umplute. Aveţi nevoie de coaste de miel, măruntaiele de la un miel, condimente, verdeaţă (mărar, pătrunjel, ceapă verde), 5 ouă, ulei sau untură, un strop de boia. Coastele se desprind de şira spinării. Pieliţa de pe coaste se ridică uşurel, cu grijă să nu se rupă, pentru că în spaţiul dintre pieliţă şi coaste urmează să fie introdusă umplutura. De cele mai multe ori, umplutura se prepară exact ca şi drobul. În amestec se pun şi trei ouă fierte tăiate felii sau cubuleţe, iar apoi se umplu coastele şi se coase marginea foarte bine, pentru ca umplutura să nu curgă afară. Preparatul se dă la cuptor, nu înainte de a-l unge cu ulei sau untură. Pentru a avea o culoare frumoasă, se poate presăra şi boia de ardei.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite