Reducerea vitezei şi un asfalt inteligent, două soluţii pentru reducerea zgomotului din oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poluarea fonică este cauzată în special de traficul rutier.
Poluarea fonică este cauzată în special de traficul rutier.

Noua hartă a zgomotului arată că tot mai multe zone sunt grav afectate de poluarea fonică,atât de pe timpul zilei, cât şi noaptea. Există însă soluţii pentru a scăpa de decibelii în plus.

Harta zgomotului arată în ce zonă poluarea fonică este peste limitele admise. Cea mai bună soluţie pentru zile şi nopţi liniştite pentru cei care locuiesc în apropiere principalelor artere de circulaţie era turnarea unui covor de asfalt silenţios. La ora actuală, acest material este o necunoscută în România, dar de exemplu, în California este una dintre cele mai folosite metode de construcţie şi în acelaşi timp, o soluţie rentabilă pentru reciclarea cauciucului. Acest tip de asfalt este de fapt fabricat din anvelope uzate şi are proprietăţi superioare celui obişnuit, fiind mai elastic, mai puţin zgomotos şi, mai ales, cu o viaţă mai lungă. Pe un singur tronson de stradă, respectiv pe Calea Bucureşti între Poienelor şi Dârste, a fost utilizat un asemenea material, iar calitatea sa se vede, materialul fiind şi mai rezistent decât bitumul clasic, astfel că nu a fost nevoie de „plombe” pe acest segment de drum, scrie newsbv.ro.

De asemenea, limitarea vitezei la 45 de km/oră pe bulevardele principale şi la 30 de km/oră în Centru este o altă condiţie obligatorie, pentru ca să scăpăm de zgomot, însă, care nu este deloc pe placul şoferilor. Şi montarea de panouri antizgomot ar putea fi o soluţie.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite