Protest la Braşov: autorităţile locale, nepăsătoare faţă de eroii căzuţi în Revoluţia din 1989

Protest la Braşov: autorităţile locale, nepăsătoare faţă de eroii căzuţi în Revoluţia din 1989

Cimitirul Eroilor Revoluţiei din Braşov FOTO Ioan Buciumar

Sora unuia dintre eroii braşoveni din Revoluţia din decembrie 1989 protestează în faţa Primăriei din cauza faptului că autorităţile nu au alocat bani pentru realizarea unui monument al eroilor

Ştiri pe aceeaşi temă

Braşovul rămâne unul dintre puţinele oraşe mari din România care, deşi a înregistrat morţi şi răniţi în Revoluţia din Decembrie 1989, nu are un monument dedicat acestora. 

Asociaţia Luptătorilor în Revoluţie şi Urmaşilor Eroilor Braşov a propus autorităţilor locale în fiecare an realizarea unui asemenea monument, de fiecare dată au avut loc discuţii pe această temă, Primăria a făcut diverse promisiuni, însă, până acum, nimic nu a fost transpus în fapte. 

În anul 2020, monumentul a fost prins în bugetul localităţii, însă criza sanitară şi schimbarea echipei de la conducerea Primăriei au făcut ca paşii programaţi pentru anul trecut să nu se mai deruleze. 
 
Nemulţumită de atitudinea autorităţilor, Hortensia Vlase, sora eroului Nicuşor, Vlase, căzut în timpul Revoluţiei din Decembrie 1989, a decis să iasă şi să protesteze paşnic, în faţa Primăriei Braşov. 

„Am depus la Primăria Braşov o propunere de proiect, în 2018, care a fost acceptată, cu macheta aferentă. Ulterior, în 2020, am primit o adresă în care este stipulat faptă că acea sumă de 500.000 de lei a fost cuprinsă în bugetul anului 2020. În noiembrie 2020 am primit de la Primăria Braşov o altă adresă, în care se menţiona faptul că acea sumă este încă în buget şi este vorba despre un proiect multianual. Mă aflu aici, în faţa Primăriei, din cauza faptului că acest proiect nu este cuprins în bugetul pe acest an”, a declarat sora martirului. 
 
Anul acesta, la finanţare sunt incluse proiecte ce vizează Curtea Johannes Honterus, troiţele din Şchei, precum şi monumentul pentru Liviu Cornel Babeş şi un altul în memoria revoltei muncitorilor de la Uzina Steagul Roşu, care au protestat în 15 Noiembrie 1987. 

Deşi cimitirul eroilor căzuţi în Revoluţie se află la mai puţin de 100 de metri de clădirea în care funcţionează Primăria Braşov, edilii locali nu au avut în vedere şi realizarea acestui monument. Proiectul viitorului monument pentru Eroii Revoluţiei din 1989 a fost propus chiar de către mama lui Nicuşor Vlase, Elena Vlase, după ani în şir în care a solicitat sprijin autorităţilor naţionale şi locale. 
 
Sătulă să tot stea la mila autorităţilor, mama tânărului împuşcat în Decembrie 1989 a plătit din banii săi pentru proiectul viitorului monument, unui sculptor braşovean. A dus proiectul la Primărie şi l-a depus pentru prima ediţie de bugetare participativă – un program al Primăriei Braşov prin care se acordă fonduri pentru cele mai bune idei prezentate de locuitorii oraşului - dar nu a obţinut voturile braşovenilor, aşa încât municipalitatea a găsit o altă formulă pentru a-l păstra pentru finanţare. 

Însă, între timp, a venit şi pandemia, astfel că autorităţile au uitat încă o dată, prin cine ştie ce sertare, proiectul monumentului. Hortensia Vlase a spus că va protesta în faţa Primăriei până când cererea sa va primi un răspuns din partea autorităţilor.
 
Vă mai recomandăm:
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările