Proiect în premieră în România pentru ajutorarea vârstnicilor: asistentul social digital

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele în vârstă care locuiesc singure vor putea beneficia de asistenţă şi supraveghere digitalizată, prin intermediul unor aplicaţii mobile care le vor ţine loc de asistent social, de familie sau de prieten, înlăturând sentimentul de singurătate.

Senzorii pot fi montaţi pe pat, pe scaun, pe uşi sau ferestre, pe uşa de la frigider, întrerupătorul de curent etc. Acestea transmit semnalul către un modul de analiză a comportamentului şi rezultatele sunt trimise înapoi, pe telefonul mobil, prin intermediul unor aplicaţii, atât la utilizator (persoana în vârstă), cât şi la persoana care are grijă de ea (asistentul social şi/sau rudă, prietemn etc), mesajul fiind adaptat în funcţie de cel care îl primeşte. Mesajul îl înştiinţează despre o activitate pe care a efectuat-o sau nu, de exemplu, că a stat prea mult pe scaun şi că este timpul să se mai mişte, sau că a uitat lumina aprinsă, sau că nu a închis geamul, sau că are uşa de la frigider deschisă . În felul acesta, persoana în vârstă are garanţia că nu este singură, uitată în casă. 

„Proiectul NOAH este destinat persoanelor vârstnice (peste 65 de ani, singure acasă) şi propune folosirea unui sistem cu senzori de mişcare în vederea monitorizării oamenilor în propria casă. Proiectul abordează tema susţinerii vieţii independente a adulţilor în vârstă care locuiesc singuri, ajutându-i pe aceştia în managementul activităţilor zilnice, prin furnizarea unei conexiuni mult mai eficiente cu persoanele care le sprijină (rude, prieteni, ingrijitori) precum şi prin creşterea siguranţei şi percepţiei lor cu privire la aceasta“, explică Prof.dr.ing. Sorin-Aurel Moraru, reprezentantul Universităţii Transilvania în acest proiect.

Proiectul are o perioadă de doi ani, fiind demarat în urmă cu şase luni. Finalitatea este crearea unui kit care să fie achiziţionat fie de instituţiile publice şi de asistenţă socială, fie de persoanele în vârstă, direct, fie de persoanele care au grijă de persoanele în vârstă.

„ Proiectul este o premieră în România, iar Municipiul Braşov are deja o experienţă în digitalizarea serviciilor pentru persoane vârstince, prin alte două proiecte implementate de asemenea în premieră, în care am fost parteneri. Cred că trebuie să acordăm o atenţie deosebită persoanelor vârstnice, pentru că ele au necesităţi speciale. Este greu să ajungi să fii singur în casă la o vârstă foarte înaintată, mai ales că această categorie de persoane are , de cele mai multe ori, şi nevoie de asistenţă specializată“, a declarat Costel Mihai, viceprimar al Municipiului Braşov. 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite