Procuror braşovean la şefia CSM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oana Schmidt Hăineală are 38 de ani. FOTO: Adevărul
Oana Schmidt Hăineală are 38 de ani. FOTO: Adevărul

Oana Schmidt Hăineală a fost aleasă vineri în funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii. Ea a ales cariera de procuror pentru că a dorit să-şi urmeze tatăl în cariera de magistrat.

Oana Schmidt Hăineală a devenit procuror fiindcă şi-a dorit să-şi urmeze tatăl în cariera de magistrat. „Tatăl meu a fost procuror şi de la vârsta de 5 ani nu mi-am dorit decât să-i pot urma cariera. Îmi amintesc că aveam cam 8 ani şi m-a lăsat să asist la o audiere dintr-un colţ al biroului. Eram absolut fascinată de ce se întâmplă acolo. Tatăl meu, care, din păcate, a murit când eu aveam 17 ani, a fost un model pentru mine din toate punctele vedere", povesteşte magistratul.

A anchetat magistraţi şi poliţişti

După terminarea facultăţii, Oana Schmidt Hăineală şi-a început cariera ca procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău. În 2004, magistratul a fost delegat, pentru o perioadă, în funcţia de procuror, apoi de procuror şef al Biroului de Anchete Speciale Magistraţi şi Poliţişti din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. „Competenţa Biroului viza instrumentarea cauzelor având drept obiect posibile infracţiuni comise de magistraţi şi politisti. Un caz complex la care am lucrat si la care ma pot referi, pentru ca a fost solutionat definitiv de catre instanta, prin pronuntarea unei solutii de condamnare, a implicat cercetarea mai multor judecatori, a unui procuror si a mai multor politisti din zona Neamt. Responsabilitatea in astfel de cauze este foarte mare. Vorbim despre magistrati pentru care punerea in miscare a actiunii penale inseamna suspendarea din functie cu toate implicatiile sociale ale unor astfel de masuri", spune magistratul.

La Ministerul Justiţiei, Oana Schmidt Hăineală a fost reprezentantul României la GRECO (Grupul Statelor impotriva Coruptiei) şi la RAI (Regional Anticorruption Initiative), unde s-a ocupat de politici publice in domeniul anticoruptiei. A venit la Brasov anul acesta, cand s-a transferat la Parchetul de pe langa Tribunalul Brasov. Ambitioasa din fire, ea a candidat anul acesta si la alegerile pentru un loc in Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) si a castigat. ,,Avem o multime de lucruri de facut. Asteptarile magistratilor de la noi sunt foarte mari si nu vrem sa-i dezamagim", spune procurorul.

Oana Schimidt Hăineală isi face timp si familie. „Timp liber nu prea am mai avut, dar atunci cand se iveste, caut sa stau cat mai mult cu familia mea, cu mama, sotul meu, cu varul meu Andrei. Ei imi incarca bateriile. Nu as putea sa nu o mentionez pe Maya. Este catelusa mea boxer inteligenta si sensibila, practic e parte din familie“, mai spune magistratul.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a respins, vineri seară, solicitarea de revocare a hotărârii prin care Oana Schmidt Hăineală a fost învestită ca preşedinte al Consiliului. Cererea a fost respinsă cu 11 voturi „împotrivă" şi şapte „pentru".

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite