Procesul în cazul Cetăţii Braşovului amânat o lună din cauza modificării şi desfiinţării unor ministere

Procesul în cazul Cetăţii
Braşovului amânat o lună din cauza modificării şi desfiinţării unor ministere

Cetatea stă cu lacătul pe uşă de aproape doi ani. FOTOSimona Suciu

Apelul în cazul Cetăţii Braşovului trebuia să înceapă la Curtea de Apel după ce Tribunalul a redat obiectivul turistic statului român. Cauza a fost amânată însă pentru o lună deoarece unele ministere care au calitatea de pârât şi-au schimbat denumirile sau s-au desfiinţat.

Ştiri pe aceeaşi temă

După ce Tribunalul a dat dreptate Primăriei Braşov şi intervenientului statul român şi a decis în octombrie 2016 ca cetatea să se reîntoarcă la stat, Aro Palace, dar şi Ministerul Dezvoltării şi cel al Economiei responsabile de privatizările din 1990 când cetatea a revenit firmei Aro Palace au depus nu mai puţin de cinci acţiuni în apel. Aro Palace a formulat două căi de atac şi nu vrea să renunţe la cetatea pe care a primit-o gratis şi a poi a lăsat-o în paragină. Primăria a fost anunţată de cele cinci apeluri şi îşi pregăteşte acum atacul.

Procesul trebuia să înceapă la Curtea de Apel în 23 martie, dar judecata a fost amânată până pe 23 de aprilie din motive de procedură. Practic unele ministere care au calitatea de pârât au acum altă denumite decât cea menţionată în actele depuse la dosar. „ Amână cauza faţă de lipsa de procedură constatată în raport cu denumirea şi desfiinţarea ministere“, se scrie pe portatul Curţii de Apel Braşov.

Cum a ajuns Aro Palace proprietarul cetăţii

Compania Aro Palace a ajuns proprietar al cetăţii fără să plătească pe ea nici un leu. Cetatea a fost în patrimoniul ONT (companie de stat) din 1982. În 1990 societatea s-a privatizat, iar din ea au rezultat două companii: Postăvarul SA şi Poiana SA. Compania Postăvarul a intrat în posesia cetăţii alături de alte active, iar din 2000 şi-a schimbat numele în Aro Palace.  Primăria Braşov a vrut chiar să o cumpere cu 3,3 milioane de euro. A oferit la schimb terenuri şi bani, dar tranzacţia nu s-a mai finalizat. Pe fir au intrat şi procurorii DNA care au cerut toate actele pentru a verifica legalitatea viitoarei tranzacţii. Pentru că nu s-a ajuns la o înţelegere Primăria a deschis acţiune în instanţă pentru obţinerea cetăţii şi a mizat pe faptul că Aro Palace nu a plătit nimic pe obiectivul turistic.

Cetatea de pe dealul Straja stă cu lacătul pe uşă de aproape doi ani. Este unul dintre simbolurile oraşului şi o mare atracţie pentru turişti. Iniţial, pe dealul Schlossberg, cel pe care azi se află cetatea, s-a ridicat, în anul 1524, un turn de veghe, din piatră şi cărămidă, în formă de potcoavă. Acesta avea trei niveluri, dotate cu ambrazuri la nivelurile inferioare şi guri de păcură la nivelul superior. Nucleul a fost completat în perioada următoare cu un bastion ce avea patru turnuri din lemn. În 1773 a funcţionat ca şi închisoare pentru prizonierii turci şi francezi, iar în timpul epidemiei de ciumă aici era o secţie pentru cei cu simptomele bolii. 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

FOTO Simona Suciu

Imagini din aceeasi galerie
  • FOTO Simona Suciu
Distribuie imaginea
citeste totul despre: