Pro şi contra cafelei. De ce este mai bună cafeaua simplă decât cea cu lapte sau arome. Care este combinaţia interzisă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cafeaua ne ajută să ne concentrăm mai bine. FOTO 123RF / Marina Goncharova
Cafeaua ne ajută să ne concentrăm mai bine. FOTO 123RF / Marina Goncharova

Cafea nu este dăunătoare dacă este băută simplă şi cu moderaţie. Medicii spun că sunt însă combinaţii care ne pot afecta organismul. Cafea nu se bea niciodată cu alcool şi nici în combinaţie cu analgezice, chiar dacă este vorba de banalul paracetamol.

Toate studiile medicale arată că organismul nu este afectat de consumul de cafea. Persoanele săntoase pot bea două căni pe zi fără nicio problemă. „Cafeaua nu dăunează. Dacă este consumată cu moderaţie, maxim două căni pe zi, este benefică pentru organism. Ne ajută să ne concentrăm mai bine, ne dă energie şi o rezistenţă mai mare la efort. În schimb, consumul excesiv de cafea, 4-5 căni pe zi, poate duce în timp la osteoporoză, deoare ajută la eliminarea calciului din organism. De asemenea, atunci când bem prea multă cafea putem avea stări de iritabilitate şi palpitaţii, deoarece tensiunea arterială şi pulsul cresc“, spune medicul internist Florin Tudor.

Cea mai sănătoasă cafea este cea simplă, neagră, cum este numită. Cea mai periculoasă combinaţie este cafeaua cu analgezice. „Cafeaua simplă este cea mai bună. Are foarte puţine calorii, dar nu toată lumea poate să o bea amară. Dacă vreţi să îndulciţi cafeaua, alegeţi zahărul brun, care are mai puţine calorii. Evitaţi îndulcitorii artificiali, care au multe chimicale, chiar dacă nu îngraşă. De asemenea, evitaţi aromele deoarece multe dintre aceastea au chimicale şi pot deveni toxice. Nu puneţi alcool în cafea, deoarece combinaţia poate avea efecte neplăcute pentru inimă. Laptete poate anula o parte dintre proprietăţile cafelei, dar ultimele studii au arătat că nu este o combinaţie periculoasă. Este absolut interzis să luaţi analgezice cu cafea, în special paracetamol. Este o combinaţie care face rău ficatului. Dacă luaţi astfel de medicament, beţi cafea la două-trei ore distanţă“, mai spune medicul.

Deşi cu toţii bem cafea ca să ne sară somnul, aceasta poate avea şi efectul invers. „Dacă bem cafea în exces, ne deshitratăm foarte mult, deoarece cofeina este unul dintre cele mai puternice diuretice. De aceea, pe lângă o cafea este bine să bem un pahar cu apă. Vara, când afară este foarte cald, nu trebuie să depăşiţi o cană de cafea pe zi. Dacă beţi mai multe, veţi avea stări de oboseală şi somnolenţă din cauza deshidratării, dar şi stări de agitaţie, din cauza consumul prea mare de cofeină“, mai spune specialistul.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite