Primarul din Ghimbav a fost arestat pentru 30 de zile

Primarul din Ghimbav a fost
arestat pentru 30 de zile

Dorel Toma este acuzat de abuz în serviciu. FOTOinfoghimbav.ro

Toma Dorel, care deţine funcţia de primar la Ghimbav de 25 de ani, a fost arestat pentru 30 de zile. El este acuzat de abuz în serviciu. Potrivit procurorilor, primarul este acuzat că a încheiat contracte preferenţiale cu mai multe firme din Olt.

Ştiri pe aceeaşi temă

Primarul din Ghimbav, dar şi contabila şefă a instituţiei, acuzaţi de fapte de corupţie au fost arestaţi astăzi pentru 30 de zile. Decizia a fost luată de magistraţii de la Curtea de Apel Braşov, după iniţial judecătorii de la Tribunalul au dispus control judiciar pentru inculpaţi.

Potrivit unui comunicat oficial al DNA, pe lângă primarul Dorel Toma acuzat de abuz în serviciu, în acest dosar mai sunt inculpaţi şi Geogean Ana Alina, contabil şef la Primăria Ghimbav, acuzată de abuz în serviciu şi luare de mită. Şi administratorii firmelor care au primit contractele sunt acuzaţi de spălare de bani.

Contractele au fost supraevaluate. „În perioada 2009-2015, inculpatul Toma Dorel, primar al oraşului Ghimbav şi ordonator principal de credite, împreună cu inculpaţii Geogean Ana-Alina şi Goman Fluture, în calităţile menţionate mai sus, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a dispus, cu încălcarea dispoziţiilor legale, achiziţionarea de produse (stâlpi de iluminat, mobilier stradal etc.), servicii sau lucrări (amenajare şcoli şi terenuri etc.), de la societăţile comerciale controlate de inculpaţii Goman Fluture, Dulcinatu Lucia, Goman Cristinel şi Gunea Sergiu. Bunurile şi serviciile respective au fost achiziţionate la valori supraevaluate, în mod netransparent, neconcurenţial, fiind favorizate firmele controlate de inculpaţii sus menţionaţi. Procedura aplicată a fost cea a achiziţiei directe, sens în care inculpatul Toma Dorel a divizat contractele de achiziţie publică în mai multe contracte distincte de valoare mai mică, fără o estimare prealabilă a valorii contractelor de achiziţie publică şi fără a include în valoarea contractelor de furnizare a produselor valoarea operaţiunilor sau lucrărilor de instalare“, se arată în comunicatul procurorilor.

Inculpaţii au primit mită pentru favorizarea firmelor din Olt. „Achiziţiile respective au fost plătite cu sprijinul contabilului şef al Primăriei Ghimbav, Geogean Ana-Alina care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu şi cu încălcarea prevederilor legale, a semnat ordinele de plată în condiţiile în care angajarea cheltuielilor s-a efectuat fără a se exercita controlul financiar preventiv asupra proiectelor de operaţiuni şi fără a se efectua lichidarea cheltuielilor. De asemenea, ordonanţarea cheltuielilor s-a efectuat formal, în lipsa avizelor emise de compartimentele de specialitate şi fără să existe documente justificative care să certifice exactitatea sumelor de plată, recepţia bunurilor sau executarea lucrărilor.
În acelaşi context, în perioada 12 septembrie 2008 – 27 mai 2010, inculpata Geogean Ana-Alina a primit, în mod direct sau prin intermediul soţului său Geogean Aurelian, în 5 rânduri suma totală de 81.700 de lei, de la inculpatul Goman Fluture (prin persoane apropiate acestuia).Prin aceste demersuri, inculpaţii au cauzat un prejudiciu bugetului local al oraşului Ghimbav de 18.014.392 lei, sumă care reprezintă totodată, un folos necuvenit pentru inculpatul Goman Fluture“, se mai arată în comunicatul procurorilor.

Inculpaţii au încercat să ascundă faptele. „În intervalul 2010 – 2015, pentru a disimula originea ilicită şi a intra în posesia sumei totale de 7.794.175 de lei, obţinută în modul descris anterior, inculpatul Goman Fluture i-a determinat pe ceilalţi inculpaţi să transfere această sumă, cu titlul de plăţi pentru operaţiuni fictive, în conturile bancare ale unor societăţi comerciale pe care le administra prin persoane interpuse. Ulterior, banii au fost retraşi în numerar de administratorii legali sau de fapt ai acestor societăţi comerciale, fiind remişi apoi inculpatului Goman Fluture“, se mai arată în comunicat.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: