Primăria Braşov speră să normalizeze relaţiile cu Nurnbergul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii municipalităţii au primit, astăzi, vizita unei delegaţii germane din Nurnberg, Germania, oraş cu care Braşovul este înfrăţit. Scopul vizitei a fost de a stabili proiecte comune pe care cele două oraşe să le realizeze în viitor, în cele mai importante domenii comune de interes ale acestora: cultură, economie şi educaţie.

La această întâlnire au luat parte, din partea Braşovului, primarul George Scripcaru, însoţit de cei doi viceprimari, consilierul local Adrian Oprică şi reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar General, Universităţii „Transilvania” din Braşov, ai Clubului Economic German, ai Camerei de Comerţ şi Industrie Braşov, ai Asociaţiei Culturale Libris, iar din partea oraşului Nurnberg au fost prezenţi Cristina Plewinski, reprezentanta Primăriei din Nurnberg şi membri ai Asociaţiei Romanima.

„Cred şi sper ca, odată cu prezenţa dumneavoastră aici, să intrăm într-o linie normală în relaţia cu oraşul Nurnberg. Am discutat cu colegii mei şi am ajuns la concluzia că trebuie să stabilim direcţii clare, concrete de dezvoltare şi sper că, în următoarea perioadă, să putem face aceste lucruri astfel încât proiectele noastre să înceapă să producă efecte pozitive în domeniile stabilite”, a declarat primarul George Scripcaru.

În această vară, o delegaţie braşoveană din care au făcut parte viceprimarul Costel Mihai şi consilierul local Adrian Oprică a vizitat oraşul Nurnberg, cu ocazia împlinirii a zece ani de prietenie dintre Nurnberg şi Braşov.

„După discuţiile din vară, împreună cu Ulrich Maly, primarul din Nurnberg, şi Cristina Plewinski am considerat că e necesar ca cei zece ani de prietenie să se materializeze în proiecte concrete în câteva arii de dezvoltare: cultură, economie, educaţie”, a declarat viceprimarul Costel Mihai.

În ceea ce priveşte proiectele din domeniul cultural, partea germană a menţionat proiecte organizate până în prezent în parteneriat cu braşoveni, precum expoziţii de artă, muzică, sculptură, dar şi cu Universitatea „Transilvania” din Braşov. Aceştia au precizat şi cele două festivaluri realizate în Nurnberg, pentru comunitatea românească de acolo: Festivalul de vară Româno-German din Nurnberg şi Târgul de Crăciun, la care au invitat oficialităţile braşovene.

Viceprimarul Costel Mihai a ţinut să amintească părţii germane de posibilitatea de finanţare, prin Ghidul de Finanţare a Proiectelor Culturale, a oricăror demersuri culturale viitoare, care se vor desfăşura în Braşov.

Proiectele din domeniul economic care s-au desfăşurat până în prezent au fost menţionate de către Clubul Economic German, care a promis că va continua proiectele cu Braşovul, cu precădere în educaţie şi cultură, precum proiectul „Fit For Future”. Adriana Ispas, reprezentant al Camerei de Comerţ şi Industrie Braşov, a reamintit că, la nivelul judeţului Braşov, capitalul german reprezintă peste 50% şi a asigurat partea germană de susţinerea Braşovului în investiţiile germane.

Universitatea Transilvania din Braşov şi Inspectoratul Şcolar General au exprimat întreaga disponibilitate din partea instituţiilor educaţionale din Braşov pentru consolidarea şi dezvoltarea parteneriatului din educaţie şi cercetare. Structuri precum facultăţile Universităţii, Institutul de cercetare al acesteia, centrul multicultural, dar şi Şcoala Profesională Germană Kronstadt şi Liceul Johannes Honterus, sunt pregătite pentru a susţine municipalitatea în dezvoltarea parteneriatului cu Nurnberg.

Cristina Plewinski, responsabilă de relaţiile externe ale oraşului Nurnberg, a ţinut să mulţumească oficialităţilor braşovene pentru tot sprijinul oferit de-a lungul celor zece ani de înfrăţire.

„Este prima mea vizită în România şi am avut ocazia să vin la Braşov. Sunt impresionată de ceea ce am văzut până acum în oraşul vostru şi pentru modul în care a fost gestionat acest parteneriat. Mă bucur că putem întocmi un plan de acţiune în domenii atât de importante precum cele stabilite. Unul dintre domeniile foarte importante pentru noi este educaţia, dorim să dezvoltăm schimbul de elevi şi studenţi şi cred că acesta reprezintă şi viitorul înfrăţirii dintre cele două oraşe”, a declarat Plewinski.

„Fratele” Nurnberg

Braşovul şi oraşul german Nurnberg s-au înfrăţit în anul 2014. Între cele două oraşe există numeroase legături. În Nurnberg trăiesc 70.000 de persoane născute în România, iar cel mai mare investitor din Braşov este din Nurnberg. Cele două oraşe au fost legate chiar şi în perioada comunistă, când la Steagu Roşu se fabricau camioane sub licenţa unui celebru producător din Nurnberg, iar de-a lungul timpului au existat numeroase similitudini şi chiar personaje marcante din istoria lor care s-au implicat în viaţa celor două oraşe.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite