Prima iubire a lui Sextil Puşcariu a fost o olandeză care i-a refuzat cererea în căsătorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sextil Puşcariu a unul dintre marii oameni de cultură ai României.
Sextil Puşcariu a unul dintre marii oameni de cultură ai României.

Prima iubire l-a marcat pe cunoscutul om de cultură şi chiar şi după 50 de ani de la despărţire, Sextil Puşcariu a amintit-o în memoriile sale.

Sextil Puşcariu a întâlnit prima dragoste pe când era student la Leipzig, pregătindu-şi  doctoratul. Era vorba de o olandeză, fiica unui editor. La început au fost prieteni. Mergeau împreună la cursul lui G. Witkovski, despre Goethe, la patinoar, la teatru ori la operă, îşi recomandau reciproc diverse lecturi. Deşi locuiau în acelaşi oraş şi se vedeau permanent, au început să-şi scrie aproape zi de zi, ea rămânând uneori la el în cameră mai multe ceasuri. Cunoscutul scriitor s-a amorezat de frumoasa olandeză şi a cerut-o chiar şi în căsătorie. A fost însă refuzat categoric fapt care l-a şocat, mai ales că la Braşov fetele făceau coadă ca să îl cucerească.

Chiar şi după refuz întâlnirile dintre cei doi au continuat ani buni. Idila s-a sfârşit odată cu plecarea lui Puşcariu din Leipzig. Mai târziu, ea s-a măritat în Olanda şi a avut copii, fără să se mai vadă vreodată cu Sextil Puşcariu. Scriitorul însă a rămas marcar de prima dragoste şi chiar o aminteşte în memoriile pe care le-a scris 50 de ani mai târziu.

A fost alintat „moşu“ de nepoţi

Sextil Puşcariu a revenit în ţară după terminarea studiilor şi s-a căsătorit cu Eleonora Maria Dima. Au avut trei copii. Una dintre nepoatele lui Sextil Puşcariu, fiica fiul său Radu trăieşte şi acum la Braşov. Cristina Ciulei s-a putut bucura numai 12 ani de prezenţa bunicul ei drag, pe care îl alinta „Moşu".

Femeia mărturiseşte că a fost ataşată de bunicul ei şi că ar fi vrut să înţeleagă cât de mare valoare avea acesta încă din copilărie şi nu doar după ce a devenit adult. Anul care i-a unit a fost 1944, când împreună cu familia ei au plecat din Braşov la Sextil Puşcariu, în Cluj-Napoca, pentru a se refugia de frica bombardamentelor. „Atunci am avut prilejul să-l cunosc mult mai bine. Era un om disciplinat, optimist, un om dăruit de Dumnezeu. A fost un bunic iubitor şi comunicativ", mărturiseşte nepoata profesorului universitar şi academician Sextil Puşcariu.

Un mare om de cultură

Sextil Puşcariu a fpst unul dintre cei mai mari oameni de cultură ai României. A studiat liceul la Braşov, iar ulterior a fost student şi doctorand în Germania şi Franţa.

A devenit profesor extraordinar începând din anul 1906 a fost titularul catedrei de limbă şi literatură română timp de zece ani şi decanul Facultăţii de Filosofie din Cernăuţi. A iniţiat publicaţia Glasul Bucovinei În primăvara lui 1919 i s-a pferit postul de ministru al Bucovinei la Bucureşti, dar  a refuzat, preferând să rămână un om de ştiinţă. A fost şi primul rector român al Universităţii din Cluj şi a pus temelia primului Muzel al Linbii Române. A scris peste 400 de lucrări şi a fost memebru al Academiei Române. Puşcariu a fost şi un susţinător al mişcării legionare. Odată cu venirea comuniştilor la putere a fost persecutat şi deşi familia regală i-a oferit posibilitatea să fugă din ţară, Şextil Puşcariu a refuzat. A murit în 1948 la Bran, la 71 de ani, înainte să primească sentinţa în procesul în care era judecat de comunişti.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite