Preţurile la încălzire vor rămâne neschimbate în Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Edilii s-au pus de acord, iar preţul gigacaloriei la Braşov va fi tot de 191,73 de lei, chiar dacă Guvernul a tăiat subvenţia. De la bugetul local vor fi pompate în termoficare, din nou, peste 30 de milioane de lei, pentru a compensa diferenţa de până la 387,3 lei, cât este preţul real de producţie al gigacaloriei.

Veşti bune pentru cele aproape 15.000 de familii de braşoveni care au mai rămas branşate la sistemul centralizat de termoficare. Primarul George Scripcaru a anunţat, ieri, că preţul gigacaloriei, de 191,73 de lei, se va menţine şi iarna viitoare, iar la 1 ianuarie 2012 se va mai face o ajustare a preţului.

 „Am efectuat câteva simulări cu comisia economică din primărie, cu cei de la Tetkron şi de la Bepco şi sumele pe care le aveam prevăzute în buget pentru subvenţionarea preţului la gigacalorie sunt suficiente pentru a nu majora preţul la gigacalorie. Totuşi, la 1 ianuarie, vom face nişte ajustări ale preţului, dar acesta va ajunge la maximum 198 de lei", a punctat Scripcaru.

CET-ul, tras pe linia moartă

În sezonul rece viitor, practic, vechiul sistem de producţie al CET va fi tras pe linie moartă, căldura din casele braşovenilor urmând a fi asigurată de motoarele termice ale Bepco, care produc şi energie electrică, şi de centralele de cvartal, care funcţionează exclusiv pe gaz.

„La CET vom mai avea doar un cazan de apă fierbinte, care va fi pregătit să suplinească, la nevoie, motoarele în cogenerare ale Bepco. Practic, am făcut o economie deja la preţul de producţie la gigacaloriei prin renunţarea la producerea de energie termică cu cărbune, scăpând astfel de costurile cu transportul, dar şi la renunţare la câteva sute dintre angajaţii CET", a explicat primarul.

Vestea nu este însă deloc bună pentru marea parte a braşovenilor, care au centrale proprii sau alte surse de încălzire şi care nu primesc niciun fel de ajutor de la stat, mai ales că banii de subvenţie sunt luaţi de la bugetul local, unde cotizează toţi cetăţenii.

De exemplu, în 2010, primăria a alocat 34,6 de milioane de lei pentru a asigura subvenţia la energie termică. „Deocamdată nu ştim suma exactă a subvenţiei, fiindcă decontarea se efectuează în funcţie de consum, dar ţinând cont că am demarat şi procesul de modernizare a reţelelor de distribuţie, vor dispărea pierderile, şi astfel, pe viitor, banii de subvenţie vor scădea cu cel puţin 20 - 30%", a mai precizat edilul şef. Ţinând cont că numărul clienţilor CET a scăzut cu aproape 2.000, faţă de 2010, suma pe care o va pompa CET în sistemul de termoficare va fi de aproximativ 30 de milioane de lei şi iarna viitoare.

Edilii au avut „mână largă" vara aceasta şi au alocat 12 milioane de lei pentru a moderniza reţelele de distribuţie ale sistemului centralizat de termoficare, însă, investiţia nu prea îşi mai dovedeşte utilitatea fiindcă la CET au mai rămas doar 15.000 de familii, faţă de anii '90, când numărul era undeva la 80.000.

Se închide depozitul de zgură din Sânpetru

Tot pentru a se face economie, ţinând cont că vechea centrală de termoficare nu va mai folosi în procesul de producţie cărbunele, edilii au demarat deja operaţiunea de închidere a depozitului de zgură de la Sânpetru, care a creat şi numeroase probleme de mediu, cenuşa răspândindu-se în toată comuna atunci când erau vânturi puternice. Depozitul era de fapt o altă gaură neagră la bugetul local, pentru întreţinerea sa cheltuindu-se, lunar, 200.000 de lei. În prezent, acolo se duc resturi din demolările efectuate la lucrările edilitare, urmând ca până la începutul anului viitor să se pună un strat de pământ peste acel spaţiu şi depozitul să fie închis complet.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite