Premieră naţională la Clinicco. Medicii au reuşit să salveze viaţa unui pacient printr-o procedură care a eliminat riscurile unei operaţii clasice

Premieră naţională la Clinicco.
Medicii au reuşit să salveze viaţa unui pacient printr-o procedură care a eliminat riscurile unei operaţii clasice

Intervenţia a durat două ore şi jumătate, iar pacientul se simte bine. FOTOClinicco

Medicii au au efectuat o intervenţie minim invazivă de endoprotezare a unui anevrism de aortă abdominal la un pacient de 65 de ani cu multiple boli asociate. O operaţie clasică i-ar fi pus viaţa în pericol. Intervenţia a fost o premieră naţională.

Ştiri pe aceeaşi temă

Echipa de medici cardiologi intervenţionali, cu sprijinul colegilor chirurgi cardiovasculari şi anestezişti, au efectuat o intervenţie minim invazivă de endoprotezare a unui anevrism de aortă abdominală juxtarenal, cu ajutorul unei endoproteze de ultimă generaţie, folosită pentru prima oară în România. Pacientul, în vârstă de 65 de ani, prezenta boli asociate multiple, severe, iar în urmă cu mai mulţi ani suferise o intervenţie chirurgicală pe cord deschis.

Intervenţia a durat două ore şi jumătate, fără complicaţii, iar pacientul se simte foarte bine. Aceste intervenţii speciale se vor putea efectua de rutină în Spitalul de Cardiologie Clinicco.
 
„Vorbim despre o premieră atât din punct de vedere al endoprotezei, proteză care se introduce prin tehnici minim invazive, cât şi a tehnicii folosite, prin triplu acces vascular. Tehnica se referă la tratarea anevrismului prin metode minim invazive, concomitent cu protejarea şi stentarea unei artere renale. Practic, prin această metodă, s-a exclus din circulaţie anevrismul de aortă abdominală, menţinându-se funcţionalitatea rinichiului, aceasta conferind şi complexitatea cazului“, a declarat dr. Mihai Ursu, şeful Secţiei de Cardiologie Intervenţionale de la Clinicco Braşov.  
 
Anevrismul de aortă presupune dilatarea aortei şi, prin complicaţiile pe care le poate genera -  fisurarea sau ruperea peretelui vascular, provoacă o hemoragie masivă, care pune imediat viaţa pacientului în pericol. Riscul de complicaţii este cu atât mai mare cu cât anevrismul este de dimensiuni mai mari. Anevrismul de aortă abdominală se detectează de cele mai multe ori întâmplător la investigaţii pe care pacientul le face pentru dureri în zona abdominală, pentru că, de multe ori, simptomele sunt de natură digestivă. Investigaţia cu ajutorul computer tomografului poate confirma diagnosticul, determinând cu exactitate dimensiunile şi localizarea afecţiunii.
 
„ Tehnicile noi permit un rezultat excepţional, fără intervenţie chirurgicală clasică, ci se apelează la mijloace minim invazive. Cu ajutorul endoprotezei, anevrismul se exclude din fluxul sangvin, nu mai este alimentat cu sânge. Endoproteza este compusă din trei elemente, corpul protezei şi două extensii, sigilarea proximală realizându-se prin injectarea într-un inel a unui polimer care etanşeizează perfect peretele aortic, polimer care se regăseşte şi la nivelul de suprapunere dintre corpul principal şi extensii. Dispozitivul a fost lansat în România foarte recent şi este ideal pentru situaţii anatomice deosebite. Ce deosebeşte acest caz de altele este că anevrismul începea direct sub arterele renale, existînd un risc mare de afectare a rinichiuluiâ“, a mai declarat dr. Mihai Ursu.
 
 

citeste totul despre: