Premieră naţională la Braşov. Site-ul Prefecturii este accesibil şi nevăzătorilor

Premieră naţională la Braşov. Site-ul Prefecturii
este accesibil şi nevăzătorilor

Site-ul este o premieră în România.

Prefectura Braşov în colaborare cu Asociaţia Nevăzătorilor şi specialişti IT au dezvoltat noul site astfel încât să fie accesibil şi nevăzătorilor. Practic site-ul este acum unul vorbitor, iar fişierele care în mod normal erau în word au fost transformate în fişiere audio.

Noul site al Prefecturii este o premieră în România. Dezvoltarea lui a durat câteva luni până când toate fişierele au putut fi convertite într-un format audio. Atunci când o persoană nevăzătoare deschide site-ul aude o voce care îi spune exact ce buton al tastaturii să apese pentru a obţine informaţiile necesare. În plus site-ul dispune de mai multe „butoane“, care permit citirea cu voce tare a informaţiilor din site, astfel ca aceastea să ajungă la nevăzători, dar şi la persoanele mai în vârstă care nu văd foarte bine. Site-ul accesibil nevăzătorilor poate fi accesar pe adresa www.prefecturabrasov.ro/sn.

„Realizarea acestui site al Instituţiei Prefectului Judeţul Braşov, care îi ajută şi pe cei cu dizabilităţi de vedere să navigheze pe internet, a fost o preocupare, încă de la începutul mandatului meu. Pot să vă spun că am vrut foarte mult ca acest proiect de suflet să se concretizeze şi mă bucur că am reuşit acest lucru. Într-o lume în care de multe ori aceste persoane cu probleme de vedere se ghidează doar după sunete şi umbre, am considerat că un astfel de sprijin virtual, le va ajuta să interacţioneze mult mai uşor cu lumea reală. Din păcate, universul lor este plin de bariere, care le îngrădesc atât libertatea de mişcare pe de o parte, cât şi cea de acces la informaţii de interes public, pe de altă parte. Astfel, crearea acestui program cu funcţie auditivă, le va veni în sprijin pentru realizarea unui pachet mult mai bogat de informaţii şi, deci, urmăreşte lărgirea orizontului cunoaşterii. Date simple, pe care oricine le poate afla de pe platforma instituţiei noastre, pot fi acum la îndemâna celor cu dizabilităţi de vedere. Cred că este un pas înainte şi pot să vă spun că este o premieră la nivel naţional şi, mai mult decât atât, îl consider un exemplu de bună practică, ce poate fi urmat şi de alte instituţii publice. Nicio Prefectură din ţară nu are încă o astfel de platformă on-line, care să deservească şi cetăţenii cu probleme vizuale. Pot să vă mai spun că este un site de cercetare, care va fi dezvoltat în timp, în funcţie de doleanţele celor care îl utilizează”, a declarat prefectul Ciprian Băncilă.

 

citeste totul despre: