Interesul manifestat de Prinţul Charles pentru Prejmer transformă localitatea braşoveană într-un al doilea Viscri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Localitatea atrage tot mai mulţi turişti străini în ultimii ani.Majoritatea vin să viziteze Biserica Fortificată, cea mai veche din România. Cetatea a fost vizitată şi de Prinţul Charles care „i-a făcut reclamă“, în rândurile britanicilor.

Recunoscută pentru cea mai veche şi mai importantă biserică fortificată din Ţara Bârsei, comuna Prejmer este una dintre cele mai vechi şi mai bogate aşezări din judeţul Braşov. De cum ajungi aici, influenţa saşilor poate fi remarcată în stilul arhitectural. Chiar dacă astăzi mai trăiesc doar câteva zeci de saşi din miile care populau comuna, încă se mai simt urmele adânci pe care aceştia le-au lăsat în conştiinţa românilor. Denumirea localităţii are multiple semnificaţii pentru fiecare etnie care a trăit de-a lungul timpului în cetatea medievală. Cea mai cunoscută este denumirea de „Preajmir", care înseamnă „satul cu 1.000 de izvoare", datorită sumedeniei de izvoare care străbat comuna. Acesta este şi motivul pentru care în zonă s-au dezvoltat foarte mult păstrăvăriile.

Biserică de la 1218

Principala atracţie a comunei este însă biserica fortificată, construită în anul 1218, în stil gotic, de cavalerii teutoni şi înscrisă pe lista patrimoniului cultural modial UNESCO. Biserica adăposteşte unul dintre cele mai vechi altare din Transilvania, pictat în secolul al XV-lea, dar şi o orgă din 1803, denumită „orga morţii", din cauza sunetelor menite să-i sperie pe atacatori

Pentru a se apăra de invaziile turceşti, locuitorii aşezării au construit în secolul al XV-lea zidurile Cetăţii Ţărăneşti. Aceasta are forma unui cerc care înconjoară Biserica Evanghelică, cu ziduri înalte de 12 metri şi groase de 3-4 metri. De-a lungul fortificaţiei sunt dispuse odăiţele care aparţineau fiecărei familii din comună. În cazul unei invazii, toate familiile se retrăgeau în cetate cu provizii până trecea pericolul. Inteligenţa strategică a luptătorilor era vestită în Transilvania. Aceştia foloseau arme aşezate la un loc, cu care trăgeau toţi deodată. Cetatea a fost atacată de 50 de ori de turci, dar niciodată n-a fost ocupată

Pe timp de vară, cetatea poate fi vizitată, de luni până vineri, între orele 9.00 şi 17.00, sâmbăta - până la ora 15.00, iar duminica şi lunea este închisă. Iarna, în schimb, puteţi vizita cetatea de luni până sâmbătă, în intervalul 9.00-15.00.

image

Foto

image

Cadru natural superb

Pentru că teritoriul este bogat în izvoare, oamenii au deschis păstrăvării. Aici se organizează concursuri de pescuit sportiv, care atrag zeci de turişti. Un alt obiectiv turistic important se află la Vama Buzăului, unde se poate vizita Rezervaţia Naturală de Zimbri, aflată pe teritoriul administrativ al comunei.

Festivalul Clătitelor din Prejemer a devenit cunoscut peste hotare. Un rol important în organizare îl au băieţii tineri. Aceştia se întâlnesc cu o seară înaintea sărbătorii pentru a-şi confecţiona măştile pentru paradă, pe fundalul muzicii şi al dansurilor germane. A doua zi, cete de flăcăi mascaţi colindă satul călare, însoţiţi de o fanfară. Principala atracţie este, însă, căruţa cu sobă pentru prepararea clătitelor, pe care tinerii le oferă localnicilor în schimbul unor ingrediente pentru gogoşi sau a unor sume modice. În tot acest timp, tinerii obişnuiesc să „fure" din gospodării câte o fată nemăritată, care trebuie să fie răscumpărată de părinţi. Legenda spune că rostul caravanei este acela de a reface într-un mod original călătoria saşilor din landurile germane spre Transilvania.

Pe aceeaşi temă:

Guvernul face investiţii la Viscri

Minunile care l-au cucerit pe prinţul Charles

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite