Ponturile unui şef de resurse umane: „M-am săturat să văd în CV-uri: dornic să lucrez în echipă, comunicativ, disponibil la program prelungit“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un interviu de angajare poate fi unul reuşit sau un eşec total. Totul depinde de felul în care e conceput CV-ul, de alegerea vestimentaţiei, de mici gesturi pe care le facem şi mai ales de modul în care ne alegem răspunsurile.

Cu toţii ne dorim un job cât mai bun şi încercăm din răsputeri să îl obţinem. Uneori, deşi avem calificarea necesară, putem face câteva greşeli care să distrugă interviului. Specialiştii spun că există câteva metode prin care să convingem viitorul angajator să ne ofere postul dorit.

Informaţi-vă despre companie

Atunci când mergeţi la un interviu, faceţi înainte o cercetare a companiei. Încercaţi să aflaţi cât mai multe informaţii pentru a dovedi că jobul este important pentru dumneavoastră. „Înainte să merge la un interviu este crucial să aflăm date despre companie, să mergem informaţi. Aşa vom arăta că ne pasă, că suntem perseverenţi şi că este important pentru noi să ştim unde vom lucra“, spune Vlad Boeru, specialist în resurse umane.

CV-ul şi scrisoarea de intenţie reprezintă cartea de vizită

Pe internet este plin de modele de CV şi de scrisori de intenţie. Putem să studiem, dar este important să le dăm o notă personală şi să scriem exact care sunt atuurile noastre şi de ce dorim acel job.

„Angajatorii au tendinţa să repingă CV-urile care sunt practic copy-paste de pe internet. Este adevărat că trebuie să trecem date obligatorii, precum vârstă, studii şi experienţa în muncă, dar trebuie să îi dăm CV-ului şi notă personală. Eu m-am săturat să văd acea exprimare de lemn gen: comunicativ, disponibil la program prelungit sau dornic să lucrez în echipă. Aceste calităţi sunt foarte importante, dar trebuie prezentate într-o notă personală. La fel şi pe scrisoarea de intenţie care nu trebuie să fie prea protocolară. Aici putem scrie de ce dorim un loc de muncă şi ne putem prezenta atuurile“, mai spune Vlad Boeru.

Atenţie cum vă prezentaţi

Este important ca la un interviu să nu întârziaţi, să vă îmbrăcaţi adecvat şi să daţi împresia de siguranţă. „Dacă întârziaţi la un interviu este posobil să îl rataţi din start. Îmbrăcămintea este foarte importantă. Ea trebuie să fie office, dar nu prea rigidă. Poate fi şi mai lejeră gen blugi şi o cămaşă, depinde de genul companiei. Cert este că nu trebuie să arătaţi prea perfect, adică la patru ace deoarece puteţi da impresia de personalitate rigidă. Nu trebuie să fiţi nici neîngrijiţi pentru că atunci daţi impresia de nepăsare. Un alt lucru important este modul în care vă prezentaţi şi faceţi strângerea de mână. Este crucial să zâmbiţi, dar nu forţat, şi să aveţi o strângere puternică de mână, care denotă încredere. Aceste aspecte sunt foarte importante deoarece este prima impresie pe care şi-o face angajatorul înainte să apucaţi să vorbiţi“, mai spune Vlad Boeru.

Trebuie să ştim să ne vindem

Un interviu de angajare este ca o negociere în comerţ, astfel că trebuie să învăţăm să ne vindem, să ne prezentem atuurile, dar fără a da impresia de aroganţă cum că le ştim pe toate şi putem face orice. „Mulţi tineri sunt foarte bine pregătiţi profesional, dar nu ştiu să se vândă şi atunci au de pierdut. Este important ca la un interviu să daţi impresia de siguranţă, de încredere. Dacă începeţi să transpiraţi, să vă bâlbâiţi, să nu fiţi siguri pe răspunsuri atunci aveţi de pierdut. Trebuie să răspundeţi clar la întrebări ca să nu pară că aveţi ceva de ascuns. Trebuie să vă prezentaţi calităţile, dar să nu spuneţi că ştiţi sau puteţi să faceţi orice, că puteţi învăţa orice. Acest lucru lasă o impresie de aroganţă. Priviţi angajatorul în ochi, nu aplecaţi privirea, nu vă frecaţi mâinile ca să nu daţi impresia de nesiguranţă“, mai spune specialistul.

Întrebări care nu trebuie puse la interviu

Există câteva subiecte care nu trebuie abordate din proprie iniţiativă. Nu întrebaţi de salariu, program sau concediu. De asemenea, nu vorbiţi de rău fostul angajator. „Niciodată la un interviu nu întrebaţi cât este salariul, care este programul sau cum este cu concediul. Chiar dacă sunt întrebări legitime veţi da impresia că vă pasă mai multe de recompense decât de jobul în sine. Aceste aspecte le puteţi discuta şi negocia după ce aţi fost anunţat că aţi obţinut postul. Dacă sunteţi întrebaţi ce salariu aveaţi înainte sau care sunt aşteptările financiare atunci trebuie să răspundeţi rapid şi direct. Nu daţi din colţ în colţ. Mulţi se pierd pentru că se tem că vor spune fie prea puţin, fie prea mult. Fiţi sinceri şi nu ar fi rău ca înainte de interviu să încercaţi să aflaţi cam care sunt salariile în compania la care vreţi să vă angajaţi. Dacă sunteţi întrebat de ce vreţi să vă schimbaţi locul de muncă nu spuneţi nimic rău despre fostul angajator. Nu dă bine. Mai bine spuneţi că vroiaţi o nouă provocare sau că acest job vi se potriveşte mai bine“, mai spune specialistul.

Să nu păreţi nerăbdători

La finalul interviul este important să nu păreţi prea nerăbdători. „Dacă vi se pate că interviul a decurs bine, înseamnă că poate aşa şi este. Dacă vi se spune: «Mulţumim, vă contactăm noi», răspundeţi scurt, strângeţi mâna angajatorului şi ieşiţi. Este bine să arătaţi că sunteţi încrezători, dar nu disperaţi. Nu întrebaţi din proprie iniţiavă când o să fiţi sunat sau dacă să mai treceţi pe acolo“, mai spune Vlad Boeru.

Citiţi şi:

Ce întrebări trebuie să pui la un interviu, pentru a avea succes în faţa angajatorului

Cum te poate ajuta limbajul corpului să câştigi un interviu de angajare

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite