Poiana Braşov, capitala sporturilor de iarnă încă de acum un secol. Turiştii veneau şi pentru restaurante şi shop-uri

Poiana Braşov, capitala sporturilor de iarnă încă de acum un secol.
Turiştii veneau şi pentru restaurante şi shop-uri

Poiana Braşov era preferată pentru aerul curat şi mâncarea deosebită.

Poiana Braşov a apărut iniţial ca un cartier al Braşovului. În timp s-a transformat în staţiune turistică. Pe vremea comunismului era celebră pentru restaurantele sale. Acum turiştii vin pentru că aici sunt cele mai bune pârtii de schi din România.

Ştiri pe aceeaşi temă

Poiana a fost din vechi timpuri destinaţia drumeţiilor şi a practicării sporturilor de iarnă. Localitatea este atestată documentar din 1427. Schiorii au urcat prima dată în Postăvarul în 1895, iar în 1906 în Poiană a avut loc primul concurs de schi. În 1951, la Poiana Braşov, au loc Jocurile Mondiale Universitare de iarnă. Cu această ocazie, se dă în folosinţă un modern hotel al sporturilor şi primul teleferic - Poiana-Postăvarul - pe o lungime de 2.150m.

Poiana Braşov este destinaţia turiştilor străini. În anii 80 era mult mai ieftină decât staţiunile din occident, iar Restaurantele Căprioara şi Ursul erau célèbre. Turiştii veneau aici să guste din preparatele vânătoreşti.

Braşovenii mergeau şi ei în weekend în Poiana Braşov. Pe atunci nu se putea problema locurilor de parcare. Mulţi alegeau să se plimbe, să respire aer curat. Vara urcau în Postăvarul de unde priveliştea este superbă. De astfel în masivul Postăvarul este şi cea mai veche cabană din România.

Iarna a autobuzul de Poiană erau cozi immense, mai ales duminica, atunci când toatîă lumea era liberă. Autobuzul circula din oră în oră, dar mulţi oameni preferau să meargă pe pe jos pe Drumul Vechi, o drumeţie care dura o oră.

După ce o zi de săniuş sau schi, braşovenii se retrăgeau la restaurante. Celebru a fost  localul Favorit, singurul cinema restaurant din Braşov. Aici braşovenii veneau cu sutele să ia prânzul în timp ce se uitau la film. „Megeam mereu cu copiii. Era superb restaurantul.. Pentru noi să mergem în Poiană era o zi de vacanţă perfectă. Pe atunci orice avea un serviciu îşi permitea să meargă să ia masa în Poiană. Acum este  mult mai greu “ a spus Maria Şerban.

Foto

Poiana era celebră şi pentru shop-urile sale. Pentru că aici veneau mulţi turişti străini, erau aduse cosmetice, haine, încălţăminte şi ţigări de lux. Şi braşovenii care aveau relaţii veneau aici pentru cumpărături.

După 1990 în Poiana Braşov s-au construit zeci de hoteluri şi vile. Astăzi, chiar dacă teritorial este tot un cartier al Braşovului, Poiana Braşov este considerată staţiune turistică de interes naţional. Are cele mai bune pârtii din ţară, dar şi cele mai mari preţuri.

Pe aceeaşi temă:

Biserica Neagră, cea mai înaltă clădire din Braşov

Casa Sfatului, locul execuţiilor medievale

Cum a ajuns Braşovul să poarte 10 ani numele de Oraşul Stalin

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: