Persoanele care locuiesc la Făgăraş ar putea ieşi la pensie cu doi ani mai repede din cauza poluării

Persoanele care locuiesc la Făgăraş ar putea ieşi la pensie cu doi ani mai
repede din cauza poluării

Combinatul chimic din Făgăraş a poluat oraşul aproape 100 de ani.

Reprezentanţii Sindicatului Liber Nitramonia Rompiro din cadrul SC Nitroporos SRL Făgăraş au cerut prefectului să solicite Ministerului Muncii ca Făgăraşul să fie introdus pe lista localităţilor poluate, iar oamenii să iasă la pensie cu doi ani mai repede.

Ştiri pe aceeaşi temă

În cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social de la Prefectura Braşov, reprezentanţii Sindicatului Liber Nitramonia Rompiro din cadrul SC Nitroporos SRL Făgăraş, au solicitat modificarea art. 65, alin.5 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii, completată şi modificată. Dispoziţia legală menţionată prevede reducerea vârstei de pensionare cu 2 ani pentru persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluare remanentă din cauza emisiilor de amoniac şi derivate. Nemulţumirea Sindicatului Liber Nitramonia este legată de faptul că localitatea Făgăraş nu este cuprinsă în lista zonelor afectate de poluare, fapt considerat o discriminare şi o inechitate faţă de cei care şi-au desfăşurat activitatea la societatea Nitramonia.

Prefectul Judeţului Braşov a preluat documentaţia prezentată în cadrul comisiei pentru a o transmite Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Personanelor Vârstnice, cu solicitarea de a iniţia demersurile necesare pentru introducerea zonei Făgăraş în prevederile art. 65 alin. 5. din legea 263/2010.

„Cu siguranţă, zona Făgăraş se încadrează în prevederile legale pe care le-am discutat în cadrul Comisiei de Dialog Social. Combinatul Nitramonia este cel mai vechi combinat de acest fel din ţără, cu o istorie de 95 de ani, iar zona aferentă este afectată de poluare remanentă. În cel mai scurt timp, solicitarea va fi transmisă factoriilor de decizie de la nivel guvernamental pentru analiză şi pentru adoptarea măsurilor de reglementare a situaţie“, a declarat prefectul Ciprian Băncilă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: