Percheziţii DIICOT într-un caz de evaziune fiscală cu firme fantomă

Percheziţii DIICOT într-un caz de evaziune fiscală cu firme fantomă

Anchetatorii au efectuat percheziţii în mai multe locaţii. FOTOArhivă.

Procurorii au reuşit să desctructureze un grup de evazioniştii care a creat un prejudiciu de 8,5 milioane de lei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Procurorii DIICOT au efectuat, în aceastză dimineaţă, 54 percheziţii domiciliare şi la sediile unor societăţi comerciale în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat constituit în vederea săvârşirii de infracţiuni de evaziune fiscală.

„În  cauză, există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2012 – 2015, liderii grupării înfiinţau societăţi  pe numele lor sau identificau persoane cu posibilităţi financiare reduse şi care, în schimbul unor  sume modice de bani, înfiinţau sau preluau societăţi comerciale”, se arată într-un comunicat de presă al DIICOT.

Ulterior, în numele acestor firme de tip fantomă care erau folosite în activitatea infracţională  pentru emiterea  documentelor financiar – contabile ce nu aveau la bază tranzacţii reale, erau identificaţi clienţii, (administratori de societăţi comerciale) care, pentru a plăti către bugetul de stat taxe şi impozite cu  mult  reduse decât cele reale conform tranzacţiilor desfăşurate intenţionau să intre în posesia  facturilor fiscale fictive pe care apoi urmau să le înregistreze în contabilitate.

Totodată,  beneficiarii facturilor fiscale fictive, scoteau bani din conturile societăţilor pe care le administrau, acesta fiind motivul pentru care „îi contactau pe liderii grupării pentru a le emite documente financiar contabile care să ateste o  achiziţie nereală de bunuri,  produse, servicii, etc. În baza acestor documente fictive, se virau în conturile bancare deschise în numele societăţilor controlate de liderii grupării, sumele de bani înscrise pe facturile fiscale, ulterior beneficiarii reali  intrând în posesia acestora sume în numerar, plătind un comision (10% din valoarea sumei înscrisă pe factura fiscală fictivă), către suspecţii ce controlau firmele fantomă“, se mai arată în comunicatul DIICOT.

Valoarea prejudiciului constatat este în sumă de 8.500.000 lei. La sediul DIICOT- Biroul Teritorial Vaslui  vor fi aduse, în vederea audierii, un numar de 35 persoane.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: