„Pedibus”, metoda inedită de a-i face pe şcolari să meargă pe jos. Primii „şoferi”, sportivi cunoscuţi

„Pedibus”, metoda inedită de a-i face pe şcolari să meargă pe jos. Primii „şoferi”, sportivi cunoscuţi

Elevii din Sfântu Gheorghe vor merge pe jos la şcoală FOTO Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe

Elevii din Sfântu Gheorghe vor merge pe jos la şcoală, conduşi de o personalitate din oraş. Ideea unui australian a fost preluată în Danemarca şi Italia, iar acum este pusă în practică şi în Covasna.

Ştiri pe aceeaşi temă

Locuitorii din Sfântu Gheorghe se gândesc deja ce să facă pentru ca oraşul lor să nu fie poluat nici peste 20 de ani, mai ales că numărul maşinilor a crescut foarte mult. Aşa că, în asentimentul localnicilor, Primăria oraşului a pus la punct un program prin care elevii să fie educaţi să meargă pe jos până la şcoală şi înapoi, mai ales că oraşul nu este foarte mare, iar mersul pe jos alături de o personalitate poate fi chiar plăcut. 
 
„Luni, 17 mai, va începe programul Pedibus - o iniţiativă a Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe prin care ne dorim să motivăm elevii din oraş să meargă la şcoală pe jos, deoarece mersul pe jos este cea mai sigură, cea mai sănătoasă şi cea mai distractivă metodă de a începe ziua. Copiii care îşi doresc să participe la acest program vor fi aşteptaţi în fiecare dimineaţă de către voluntari, în staţiile marcate din oraş, pentru a fi însoţiţi pe jos până la şcoală. Programul intitulat simbolic Pedibus se va realiza cu sprijinul unor voluntari adulţi şi are ca obiectiv mai ales motivarea copiilor din clasele primare să meargă mai mult pe jos. Activitatea fizică regulată ajută la creşterea capacităţii de învăţare, la dezvoltarea abilităţilor sociale, dar şi la creşterea controlului emoţional şi al încrederii în sine”, a transmis coordonatoarea proiectului, Székely Kincső, consilier local în municipiul Sfântu Gheorghe. 
 
Iniţiatoarea programului spune că, în ultimii ani, tot mai mulţi copii sunt duşi cu maşina la şcoală de către părinţi, lucru ce duce la reducerea timpului în care micuţii fac mişcare, dar şi la creşterea poluării în oraş, din cauza maşinilor.
 

Profesori de sport, „şoferi” de pedibus

 
Programul „Pedibus” reprezintă o alternativă pentru transportul copiilor până la şcoală şi pentru creşterea activităţii fizice. „Copiii vor fi însoţiţi până la şcoală, în fiecare săptămână, de către un alt „şofer” adult de Pedibus (sportivi, actori, politicieni, pedagogi, doctori, şefi de instituţii, reprezentanţi ai presei, organizaţii civile, asociaţii etc.). Pedibus-urile vor urma un traseu prestabilit şi vor porni în fiecare dimineaţă la ora 7:30 din staţiile prezentate mai jos. În aceste staţii, copiii vor fi aşteptaţi de către voluntari, fiecare grup urmând să fie însoţit de câte doi adulţi până la şcoală. În prima săptămână, „şoferii” Pedibus-urilor vor fi sportivi”, a mai precizat consilierul municipal. 
 
Autorităţile au stabilit, deocamdată, trei trasee, cu un program fix, astfel încât elevii să ştie exact unde şi când să se prezinte pentru a merge la şcoală cu „pedibus”-ul. Dacă ideea va funcţiona, numărul de trasee va fi crescut. Pentru ca părinţii să-i ştie în siguranţă pe cei mici, în prima săptămână vor fi „şoferi” profesori de sport din oraş, iar în a doua săptămână vor fi actori din Sfântu Gheorghe. Pe viitor, Székely Kincső vrea să îi facă şoferi ai proiectului şi pe câţiva dintre fotbaliştii formaţiei Sepsi OSK Sfântu Gheorghe şi componente ale echipei de baschet Sepsi SIC Sfântu Gheorghe.
 
Ideea a fost a unui ecologist din Australia, care a folosit-o din 1990 la şcolile de la Antipozi. În Europa a fost preluată de Danemarca şi Italia, înainte de anul 2000 şi funcţionează foarte bine în ambele ţări. În Italia se numeşte „Piedibus”, de unde a fost inspirat şi numele proiectului de la Sfântu Gheorghe. 
 

Vă recomandăm să mai citiţi:

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările