Paşi importanţi înainte în ce priveşte adopţia în România. Ce avantaje au apărut odată cu noua lege

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paşi importanţi în adopţie FOTO AdevărulPaşi importanţi în adopţie FOTO Adevărul
Paşi importanţi în adopţie FOTO AdevărulPaşi importanţi în adopţie FOTO Adevărul

În urma modificărilor legislative, anul trecut a crescut numărul de copii adoptaţi în România cu 25% faţă de media anilor precedenţi

Cele mai recente modificări aduse Legii adopţiei s-au dovedit paşi importanţi înainte pentru copiii instituţionalizaţi. Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţie (ANDPDCA), Florica Cherecheş, a anunţat o creştere semnificativă a numărului de adopţii în România, în 2021. 

„Au fost aduse câteva modificări care au intrat în implementare în anul 2021  şi care şi-au produs deja efectele. Eu cred că efectele le vom vedea şi în anii care urmează pentru că a crescut numărul copiilor adoptabili, având în vedere că s-a făcut o evaluare a tuturor copiilor din sistem şi, astfel, la 31 decembrie aveam 5.797 de copii adoptabili, 3.119 familii atestate şi au fost adoptaţi 1.563 de copii”, a explicat Florica Cherecheş, preşedinte ANDPDCA.

Media ultimilor ani a fost la 1.200 de copii, ceea ce înseamnă o creştere de peste 25%. Dacă ţinem cont că în 2020 au fost doar 1073 de adopţii, probabil că şi din cauza pandemiei, creşterea este şi mai semnificativă. Narcisa Clopoţel a obţinut atestatul de familie aptă să adopte când guverna fosta lege şi a adoptat un copil după modificarea acesteia. 

„Au fost aduse foarte multe lucruri noi, îmbunătăiri, inclusiv faptul că poţi alege diagnostice cu care accepţi un copil. Pentru că, înainte, având doar două criterii, „clinic sănătos” sau cu probleme, erai foarte limitat, pentru că puteai să pui „clinic sănătos” şi atunci aşteptai potrivirea ani de zile. Iarăşi, partea financiară în cazul copiilor cu handicap adoptaţi este un lucru pozitiv”, a spus Narcisa Clopoţel, părinte adoptiv

Preşedintele Asociaţiei Catharsis din Braşov, Azota Popescu, se bucură că a crescut numărul copiilor adoptaţi în ţara noastră. Cu toate acestea, Azota Popescu îşi doreşte ca România să facă paşi mai mari în acest domeniu, în principal în ce priveşte adopţiile internaţionale. 

„Este trist, este regretabil faptul că Legea adopţiei, nici măcar după a patra modificare, care s-a făcut cu un an în urmă, nu respectă Convenţia de la Strassbourg. Dacă articolul 5 din Convenţia de la Strassbourg ar fi fost respectat, atunci România nu ar fi avut peste 55.000 de copii instituţionalizaţi”, a declarat Azota Popescu, preşedinte Asociaţia Catharsis.

În acest moment, ţara noastră consideră adopţie internaţională cazul unui copil adoptat de un român care locuieşte în străinătate. Aceasta, deşi tratatele pe care ţara noastră le-a semnat şi le-a transpus, iniţial, în legislaţie spun că orice cetăţean dintr-o altă ţară semnatară poate adopta din România, în cazul în care pentru un copil nu a fost găsită o familie în ţară.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Cum au fost descoperite bazinele care alimentau Braşovul cu gaz acum un secol şi jumătate

Un nou drum de acces către Poiana Braşov. De ce se opun localnicii proiectului care ar debloca traficul

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite