Parcurile industriale braşovene se vând „la promoţie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirile de la Carfil, unde acum activează 41 de firme, au fost evaluate la suma de 2,2 milioane de lei. Foto: Stelian Grăjdan
Clădirile de la Carfil, unde acum activează 41 de firme, au fost evaluate la suma de 2,2 milioane de lei. Foto: Stelian Grăjdan

Dacă acţiunile nu se vor vinde la preţul stabilit, acestea se vor înstrăina la cel mai bun preţ oferit de cei prezenţi la licitaţie, ceea ce reprezintă o oportunitate pentru afacerişti.

Consilierii judeţeni au stabilit ieri procedura de vânzare pentru 74% dintre acţiunile parcurilor industriale Metrom şi Carfil. Astfel, la Metrom se vor vinde 74.680 de acţiuni, iar valoarea unei acţiuni a fost evaluată la suma de 260 de lei, în timp ce la Carfil se vor scoate la vânzare 86.202 de acţiuni, valoarea uneia fiind de 135 de lei.

Consiliul Judeţean ar putea obţine din această afacere peste 31 de milioane de lei, însă, ţinând cont de criza economică care a afectat toate domeniile, preşedintele CJ Braşov Aristotel Căncescu s-a gândit şi la o soluţie de compromis, ca totuşi, să nu iasă în pierdere. Dacă acţiunile nu se vor vinde la preţul stabilit, acestea se vor înstrăina la cel mai bun preţ oferit de către potenţialii cumpărători, ceea ce reprezintă o oportunitate pentru oamenii de afaceri. „În ultimii ani, n-am prea câştigat de pe urma acestor parcuri industriale. Le-am preluat la vremea respectivă, acum şapte ani, mai mult pentru a salva nişte locuri de muncă. Am cheltuit destul de mult pentru a le face funcţionale. Acest tip de parc nu este fiabil, nu îndeplineşte cerinţele unui parc industrial modern. Singura soluţie pentru noi ca să câştigăm, este să vindem majoritatea acţiunilor, fiindcă banii daţi de Guvern nu sunt suficienţi pentru a ne continua alte proiecte de investiţii", a explicat preşedintele CJ.

Opoziţie vehementă

Nu toţi consilierii au fost de acord cu soluţia propusă în plen. „Nu înţeleg de ce i-am mai ţinut pe directorii acestor parcuri pe salarii bune, 6.000 de lei lunar, pentru o non-dezvoltare", a protestat consilierul judeţean Aurelian Danu. „Cu 26% din acţiuni, Consiliul Judeţean nu va mai avea niciun fel de drept de decizie în aceste parcuri. Mai bine vindem tot, sau doar 49%, pentru a rămâne acţionari majoritari", a afirmat şi consilierul Dorin Crisbăşan. În ciuda opoziţiei a şapte dintre consilieri, cele două proiecte de hotărâre au fost aprobate, urmând ca la finele lunii octombrie 2011 să se şi organizeze licitaţiile. Cumpărătorii au însă, obligaţia să păstreze destinaţia spaţiilor timp de 15 ani, dar şi pe chiriaşi, atâta timp pe cât au semnat contractul iniţial.

Terenuri şi clădiri de valoare

La Metrom valoarea terenurilor este de un milion de lei, peste 63.000 de metri pătraţi, a clădirile de 4 milioane de lei, în timp ce utilajele şi instalaţiile au fost evaluate la suma de 75.126 de lei. Aici îşi desfăşoară activitatea 22 de firme, iar mai bine de jumătatea dintre acestea au contracte de închiriere pentru spaţii pentru mai mult de 40 de ani, ceea ce ar putea fi un impediment pentru viitorul acţionar majoritar.

Şi la Carfil clădirile valorează 2,2 milioane de lei, dar terenul, aproape 19.000 de metri pătraţi, ddoar 234.000 de lei. Pentru a participa la licitaţie, cei interesaţi trebuie să plătească o taxă de 100 de lei, la care se adaugă caietul de sarcini în valoare de 500 de lei şi o garanţie de 50.000 de lei, care se restituie celor care nu au câştigat.

Clădirea Spitalului Dermato, la preţ redus

Consiliul Judeţean a decis să aplice aceeaşi strategie ca şi în cazul parcurilor industriale şi în ceea ce priveşte vânzarea clădirii fostului Spital de boli dermato-venerice. Clădirea a fost scoasă la licitaţie la suma de 4,5 milioane de euro, dar nu a prezentat interes nici la a doua strigare, când preţul a fost scăzut la 3,5 milioane de euro. Cel mai valoros este terenul, evaluat la 3,3 milioane de euro. Spitalul a mai fost scos la vânzare în 2007, licitaţia fiind adjudecată de grupul de firme Genius cu suma de aproximativ 4,1 milioane de euro la acea oră. Suma nu a mai fost achitată, deoarece imobilul era încă în litigiu.

Aţi aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite