Palatul Brukenthal şi cel Brâncovenesc de la Sâmbăta au ajuns ruine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Palatul Brukenthal de la Sâmbăta este la un pas să rămână şi fără geamuri.
Palatul Brukenthal de la Sâmbăta este la un pas să rămână şi fără geamuri.

Cele două clădiri sunt încărcate de istorie şi veritabile obiective turistice. Autorităţile nu s-au sinchisit să le renoveze. Unul este în  paragină pentru că Romsilva nu are bani de restaurare, iar altul a fost dat unei firme privată pentru a fi transformat în hotel de lux.

Clădirea în stil baroc a fost construită în a doua parte a secolului al XVIII-lea de contele Jozef von Brukenthal. Acesta şi-a dorit o reşedinţă solidă şi a înzestrat castelul cu ziduri de peste un metru grosime. Localnicii povestesc că terenul pe care este ridicat imobilul a fost un dar de la împărăteasa Maria Tereza a Austriei pentru contele von Brukenthal, iar acesta din urmă a construit palatul în onoarea celui mai cunoscut monarh din istoria  curţii de la Viena.

 Palatul Brukenthal este o construcţie impunătoare cu peste 30 de camere, fiecare fiind dotată cu o sobă deosebită de teracotă, iar podeaua este din lemn de stejar. A fost afectat gravd e un incendiu, iar în anii 40 a fost renovat de oameni care nu-I ştiau valoarea. Astfel, frescele de pe pereţi au fost acoperite cu var.  Astă mai sunt doar sobele de teracotă, iar clădirea stă să cadă. Castelul a  intrat în patrimoniul Romsilva în anul 2002. A ajuns însă o ruină deoarece compania nu are bani ca să îl renoveze.

Palatul Brâncovenesc este în paragină

Castelul Brâncovenesc se află situat la 10 km de Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta şi a fost construit de domnitorul Constantin Brâncoveanu în secolul XVIII. Este ultimul castel construit de domnitor. După dărîmarea mănăstirii, castelul a fost locuit de urmaşi ai familiei.

Moşia renaşte din grija banului Grigore Brâncoveanu, care în 1801 a construit în aproprierea vechii reşedinţe brâncoveneşti un castel în stil baroc târziu, caracteristic în Transilvania. În noua clădire au fost inserate elemente decorative din vechea reşedinţă. În1832, proprietatea revine Bisericii Greco-Catolice din Braşov. Palatul a mai fost renovat în 1882.

În 1922, proprietatea a fost expropriată. Palatul a fost renovat în întregime, devenind centru de recreere pentru artişti şi scriitori, fiind inaugurat la 24 iunie 1925. La 30 iunie 2006 a fost concesionat pentru 49 de ani unei companii din satul Ucea de Jos, care îl doreşte transformat într-un hotel de patru stele. Este renovat doar pe dinafară şi nimic nu mai aduce cu un vechi castel, monument istoric.

Grav este şi faptul că încă mai sunt indicatoare turistice spre cele două castele. Mulţi vizitatori s-au abătut de la drum pentru a le vedea, dar au rămas doar cu dezamăgirea. Unii dintre ei au scris pe bloguri despre dezastrul de la cele două castele.

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite