„Out of Africa“. Ce şansă au primit copiii dintr-un sat braşovean care sunt la fel de săraci ca aceia din ţările africane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clubul Copiilor din Fişer. FOTO: Ioan Buciumar
Clubul Copiilor din Fişer. FOTO: Ioan Buciumar

Asociaţia Eltera a deschis Clubul Copiilor în satul braşovean Fişer, unde copiii săraci pot recupera diferenţa faţă de colegii lor, pot învăţa lucruri utile şi interesante şi primesc rechizite pentru şcoală.

Copiii care fac parte din una din cele mai sărace comunităţi din judeţ, cea a romilor din satul Fişer, devenit cartier al oraşului Rupea, au o şansă în plus la educaţie. 

Asociaţia Eltera a deschis în acest sat Clubul Copiilor, un loc în care copiii cu posibilităţi reduse din această comunitate au şansa să înveţe multe lucruri pe care nu şi le-au însuşit aşa cum se cuvine la şcoală sau nu le învaţă în timpul cursurilor. Clubul se desfăşoară în afara orelor de curs, după ore, la sfârşit de săptămână şi în vacanţe. 

GALERIE FOTO DIN FIŞER

„Acest program oferă sprijin copiilor de la sat şi este un fel de after school de la oraş. Copiii sunt ajutaţi să ajungă la nivelul clasei din care fac parte, dar au şi alte activităţi ce-i ajută să se dezvolte frumos. Învăţăm despre igienă, despre cum să vorbim în public, despre reciclare, despre resurse, iar ce-mi place mie foarte tare este că învăţăm despre lucrul în echipă, despre prietenie şi despre încurajare”, a explicat preşedintele Asociaţiei Eltera, Caty Roos. 

Asociaţia Eltera a depus eforturi intense în ultima perioadă pentru a putea veni în sprijinul tuturor copiilor din Fişer. „În urmă cu câteva zile am reuşit să amenajăm locaţia de la Fişer, Rupea. Aici, proiectul este pentru toţi copiii din sat, dar, în momentul de faţă, avem o grupă de 6 copii şi urmează să creăm alte grupe, în funcţie de voluntarii disponibili”, a mai arătat Caty Roos. Asociaţia s-a bucurat de sprijinul şcolii din localitate şi al Primăriei Rupea, care a pus la dispoziţie spaţiul în care se vor derula activităţile Clubului Copiilor. 

La Fişer întâlnim, poate, cea mai săracă dintre comunităţile din judeţul Braşov. Aici, în „Ţigănie”, cum este denumită zona de pe una dintre coastele satului, locuiesc aproximativ 20 de familii. Nici nu se pune problema ca acestea să beneficieze de apăcurentă sau canalizare, din moment ce oamenii nu au nici măcar fântâni în gospodării. Există un puţ cu un robinet, de unde se alimentează cu apă întreaga comunitate. Drumul este de pământ şi, de câte ori plouă, este extrem de greu să ajungi cu o maşină în cartier. Vara, copiii mici umblă mai mult goi pe uliţă, iar praful şi, atunci când plouă, noroiul îşi pun amprenta pe aspectul lor. Chiar dacă merg la şcoală, cei care au părinţi analfabeţi au o mare problemă, deoarece părinţii nu îi pot ajuta nici măcar să înveţe literele, astfel că ajung în aceeaşi situaţie cu părinţii. 

Cele mai multe case sunt din chirpici, lucru foarte rar întâlnit în Ardeal, unele fără ferestre, cu acoperişuri improvizate. Unele familii nu au nici curent electric, astfel că nu putem vorbi de şcoală online pe computer, tabletă sau măcar pe telefon mobil. Tehnologia fără de care nicio familie din Braşov nu îşi închipuie existenţa este o necunoscută pentru cei de aici. Există vreo două familii ceva mai înstărite, care au case din cărămizi şi animale. Cum cei mai mulţi sunt analfabeţi, le este aproape imposibil să-şi găsească un loc de muncă. Unii, care mai buchisesc câte o literă, au reuşit să prindă câte un contract temporar în străinătate, în agricultură, iar aceasta înseamnă cea mai mare realizare la care pot visa. Fără eforturile Asociaţiei Eltera, cei care sunt acum copii vor ajunge exact în situaţia părinţilor lor, riscând să ajungă victime ale sclaviei moderne, traficului de persoane, cerşetori sau infractori care fac o imagine proastă României. 

Vă mai recomandăm: 

Românii cheltuie, în medie, 1.807 lei pe lună, cu 400 de lei mai mult decât salariul minim net. O treime se duce pe mâncare 

Cântăreaţa AMI a fost infectată cu coronavirus, dar a scăpat uşor: „Să promovăm şi cazurile uşoare, nu doar pe cele grave!”

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite