Organul parşiv fără de care nu putem trăi şi care dă semne de boală doar când este prea târziu - maladiile pancreasului, explicate de medici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Durerea foarte mare în capul pieptului este un semn al problemelor la pancreas. FOTO: Arhivă
Durerea foarte mare în capul pieptului este un semn al problemelor la pancreas. FOTO: Arhivă

Pancreasul este un organ vital fără de care nu se poate trăi. Afecţiunile sale sunt de multe ori fatale, iar medicina modernă este neputincioasă în faţa lor.

Pancreasul este a doua glandă ca mărime după ficat implicată activ în procesul de digestie, mai exact în metabolizarea glucidelor şi a lipidelor. Pe cât este de important pentru organism, pe atât este de parşiv. Bolile de pancreas au simptome discrete, care pot fi asimilate cu uşurinţă altor boli. Afecţiunile sale sunt de multe ori fatale şi au tendinţa să se cronicizeze.

Diabetul, boală naţională

Diabetul este una dintre bolile care apar atunci când pancreasul nu secretă suficientă insulină sau când organismul nu poate produce acest hormon. Este o boală cronică de care nu scăpăm niciodată şi care în România afectează o treime din populaţie. Se poate trăi cu diabet, dar boala este şi ea parşivă şi poate duce la complicaţii grave. „Diabetul poate afecta în timp funcţia rinichilor, compromite vederea şi generează tensiune arterială crescută. De asemenea, diabeticii au sistemul imunitar scăzut şi se îmbolnăvesc mai uşor. Diabetul nu este fatal prin definiţia lui, dar dacă nu este ţinut sub control poate da complicaţii care pot fi extrem de grave“, spune dr. Aurelia Voican, medic gastroenterolog.

Pancreatita, una dintre cele mai dureroase boli

O altă boală a pancreasului este pancreatita acută sau cronică. Apare în general la persoanele care consumă alcool în exces, dar şi foarte multe grăsimi. Simtomele bolii nu sunt evidente la început şi abia când apare criza este afecţiunea este depistată. Principalul semn este o durere foarte mare în zona pieptului, care radiază în spate spre coloană. Durerea este insuportabilă uneori şi nu dispare chiar dacă luaţi multe calmante. Pot apărea stări de greaţă, balonare, vomă sau scaune diareice. Pacienţii pot să aibă nevoie chiar de intervenţie chirurgicală pentru a scăpa de boală. Ulterior trebuie să ţină un regim strict din care să fie eliminate grăsimile şi alcoolul. Pancreatita se poate transforma în boală cronică, cu dureri care apar pediodic, iar în final poate duce la compromiterea organului şi la deces.

Cancerul de pancreas, fatal în peste 90% dintre cazuri

Cea mai gravă boală a pancreasului, care este fatală în peste 90%, dintre cazuri este cancerul pancreatic. Nu dă simptome decât atunci când este mult prea târziu. „Cancerul pancreatic apare în general la pacientii de peste 50 de ani. Este unul dintre cele mai agresive tipuri de cancer, un ucigaş tăcut care nu te avertizează decât atunci când este prea târziu. Practica medicală a relevat că pacienţii au şanse mici de supravieţuire. Speranţa de viaţă este în general de şase luni sau un an de la diagnosticare. Pot apărea şi excepţii, persoane care reuşesc să învingă boala, dar aceste cazuri sunt rare“, mai spune medicul.

Pancreas FOTO 123 RF

Cum ne menţinem pancreasul sănătos

Există câteva reguli simple pentru un pancreas sănătos. Eliminaţi total alcoolul dacă aţi avut vreodată vreo criză de pancreatică. Reducerea grăsimilor din alimentaţie şi cât mai puţine dulciuri ajută la menţinerea unui pancreas sănătos. De asemenea nu faceţi excese alimentare, adică nu mâncaţi prea mult la o masă. Mai bine mâncaţi mai des şi mai puţin.

Nu ignoraţi proprietăţile unor fructe, legume sau alimente care pot ajuta mult funcţia pancreasului. Afinele, cireşele sau strugurii negri sunt antioxidanţi naturali care pot lupta împotriva grăsimilor. Usturoiul este un antibiotic natural perfect, dar are şi proprietăţi antiinflamatoare cunoscute. Iaurtul, însă cel simplu, nu cel cu fructe, ajută foarte mult la digestie. Legumele cu funze verzi cum ar fi spanacul, urzicile sau pătrunjelul sunt bogate în vitamine şi sunt bune pentru pancreas. Şi roşiile care au multă vitamina C ajută.

Pe aceeaşi temă:

Bacteria perfidă pe care o are jumătate din populaţie globului: rezistă la tratament şi ne putem lupta cu ea toată viaţa. Sfaturile medicilor

Controlul lumii, preluat de bacterii. Afecţiuni tratate incorect în România

Boala care fuge de diagnostic. Trei simptome pentru aceeaşi afecţiune, a cărei durere se opreşte într-o zonă alarmantă a abdomenului

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite