FOTO Orga din Criţ va răsuna din nou, iar Biserica Fortificată a satului reintră în circuitorul turistic. Rockerul Peter Maffay va participa la inaugurare

FOTO Orga din Criţ va răsuna
din nou, iar Biserica Fortificată a satului reintră în circuitorul turistic.
Rockerul Peter Maffay va participa la inaugurare

Orga din Criţ a fost restaurată şi va putea fi auzită din nou.

Orga bisericii fortificate din localitate a fost restaurată cu ajutorul Funda­tiei Michael Schmidt. De altfel întregul lăcaş de cult a fost renovat de Biserica Evanghelică şi aşteaptă acum să primească turişti

Ştiri pe aceeaşi temă

Pentru a marga marea inaugurare Fundaţ­ia Michael Schmidt lansează o invitaţie la un festibal inedit ce va avea loc în weekend. Paricipanţii vor putea vizita biserica, vor putea asculta orga şi vor putea afla mai multe despre tradiţiilor zonei.

Biserica fortificată din Criţ este atestată documentar de la 1270 şi este una dintre cele mai vechi din judeţul Braşov. De la vechea biserică evanghelică din Criţ au rămas moştenire zidurile fortificaţiilor exterioare ridicate în secolul XV, pentru că biserica a fost demolată în 1810, iar în 1814 a început construcţia unei biserici în stil neoclasic.

În anul 1551, Criţul primeşte ca ajutor din partea băncii provinciei Sibiu un credit de 5 florini, pentru lucrări la biserică. Prima incintă fortificată, aproximativ ovală, era întărită cu cinci turnuri. Toate aveau goluri de tragere şi guri de păcură sau smoală. Pe latura de nord se înalţă două zwingere, iar pe la 1700 se ridică a doua centură de ziduri înalte de 6 metri. Lângă turnul de vest se află o poartă mare botezată „a morţilor”. Numele sinistru nu spune însă altceva decât că pe aici treceau carele funerare.

Altarul, orga şi amvonul fac parte dintre înzestrările din secolul XIX, însă în biserică se păstrează şi un potir de argint aurit ornamentat cu lujeri din secolul XVI, iar cele două clopote bat încă din acelaşi veac.

Programul evenimentului din 28 iulie

11:00 – 12:30 Sfintirea bisericii, oficiata de catre Episcopul Bisericii Evanghelice C.A., Reinhard Guib, alaturi de Siegmar Schmidt, Preotul Bisericii Evanghelice din Criţ.

12:30 – 14:00 Masa de prânz.

14:00 – 16:00 Concertul de Orga „Ein Fest für die Orgel”.

Pe aceeaşi temă:

Turnirul Cetăţilor, cel mai aşteptat eveniment al verii la Braşov

Hollywood-ul se mută în Cetatea Râşnov

 

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: