Numele unui spital, motiv de scandal în Covasna. Nemulţumirile au apărut după ce unitatea a fost redenumită după numele unui medic român

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile locale din Covasna s-au făcut foc şi pară după ce au aflat că Spitalul de Cardiologie ar urma să se numească dr. Benedek-Teculescu, în loc de dr. Benedek Geza.S-au supărat că vechii titulaturi i s-a adăugat şi numele unui medic român.

Oamenii spun că Benedek Geza este cel care a fondat spitalul în anul 1960, a contribuit la dezvoltarea balneologiei şi a metodelor de tratament cu mofete. Şi-a dedicat întreaga activitate profesională spitalului de cardiologie din Covansa, pe care l-a condus timp de 25 de ani, scrie Digi24 Braşov. Supărat este şi fiul medicului care spune că tatăl său merită în continuare această onoare.

Schimbarea numelui spitalului a pornit de la o asociaţie care a susţinut că medicul Nicolae Teculescu a fost de fapt iniţiatorul tratamentelor balneare şi nu medicul Benedek. În plus asociaţia a susţinut că în Covasna trebuie să existe şi denumiri româneşti şi că nu ar fi o problemă dacă şi numnele medicului român ar apărea în denumirea spitalului. Autorităţile au cerut explicaţii şi la Ministerul Sănătăţii dar spun că nu au fost băgate în seamă. Acum vor să strângă 10.000 de semnături pentru a menţine fosta denumire a spitalului.

Doresc în continuare ca domnul dr. Benedek Geza, deci spitalul să poarte acest nume, având în vedere că vă spun sincer foarte multă lume nu ştie nimic despre dr. Teculescu, care efectiv după nişte investigaţii mai simple nu figurează că ar fi lucrat în cadrul Spitalului Cardiologic", a spus Thiesz Janos , primarul Covasnei, citat de Digi24 Braşov.

Nicolae Teculescu s-a născut în 28 noiembrie 1921, în Covasna. A absolvit Institutul de Medicină Militară din Bucureşti. S-a orientat spre balneologie după ce şi-a pierdut piciorul într-un tragic accident de schi.  A fost primul care a introdus terapia cu ajutorul mofetelor şi a lucrat ca medic specialist la Covasna. Tot el a fost cel care a convins Institutul de Balneologie şi Fizioterapie Bucureşti să înfiinţeze la Covasna o Secţie Balneară de 20 de paturi în anul 1955. Din păcate secţia a fost închisă după cinci ani, iar medicul s-a transferat la Slănic Moldova. A murit în anul 1972, la vârsta de 51 de ani.

„La iniţiativa Asociaţiei cultural-creştine „Justinian Teculescu” din Covasna, Ministerul Sănătăţii a schimbat numele spitalului înfiinţat în 1960 de către medicul cardiolog Benedek Géza şi care poartă numele fondatorului său din 2010, acordându-i numele de Dr. Teculescu-Benedek. Această schimbare de nume este nu doar inacceptabilă, dar şi ilegală pentru că, în urma acesteia, spitalul din Covasna trebuie să poarte numele unei persoane care nu avea nimic de-a face cu instituţia, nu a fost fondatorul acesteia şi nu a lucrat acolo nici măcar o zi. Noi considerăm că nu se cuvine să te împăunezi cu penele altuia. Prin această acţiune, se aduc prejudicii memoriei medicului în cauză: în loc să i se recunoască meritele, moştenirea sa intelectuală va ajunge subiectul unor discuţii şi, în acelaşi timp, va fi marginalizată memoria dr. Benedek Géza care a servit deopotrivă comunitatea românească şi cea maghiară”, a declarat  preşedintele CJ Covasna, Tamás Sándor, citat de covasnamedia.ro.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite