Nereguli la reabilitatea Cetăţii Feldioara descoperite de Curtea de Conturi. Obiectivul turistic  îşi deschide porţile pentru prima dată după 30 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cetatea a fost reconstruită de la zero. FOTOSimona Suciu
Cetatea a fost reconstruită de la zero. FOTOSimona Suciu

Curtea de Conturi a descoperit că s-au plătit bani pentru lucrări neefectuate, dar şi că s-au decontat cheltuieli mai mari decât cele înscrise în proiectul iniţial. Reabilitatea Cetăţii Feldioara a costat 13 milioane de lei.

Curtea de Conturi a găsit nereguli în privinţa modului în care s-au cheltuit banii pentru reabilitarea Cetăţii Feldioara. S-a descoperit că au fost plătite lucrări neefectuate şi bani prea mulţi pentru descărcările arheologice din Cetate. Curtea de Conturi nu a stabilit însă un  prejudiciu şi a dispus ca până în octombrie Consiliul Judeţean să facă anchetă şi să stabilească care este suma care trebuie restituită de compania Eures din Satu Mare care a efectuat lucrările.

„Au fost evidenţiate plăţi nedatorate către SC Euras SRL Satu Mare în baza contractului de lucrări nr. 5/1306/2.02.2013, urmare a acceptării la plată a unor lucrări neexecutate, a unor sume reprezentând manoperă, supraveghere arheologică mai mare decât cea înscrisă în documentele justificative privind prestarea acestor servicii“, se arată în raportul Curţii de Conturi.

Potrivit aceluiaşi material s-au găsit nereguli şi la preţurile materialelor care aveau alte caracteristice decât cele menţionate în proiectul iniţial.  „S-au evidenţiat diferenţe de preţ la materiale cu alte caracteristici decât cele înscrise în proiect, în caietul de sarcini şi în devizul de ofertă“, se mai arată în raportul Curţii de Conturi.

Curtea de Conturi a mai descoperit să s-au plătit pentru dirigenţia de şantier 40.000 de lei de către Consiliul Judeţean, deşi suma trebuia achitată de Primăria Feldioara. Acum banii trebuie recuperaţi.

Lucrările au durat patru ani

Cetatea Teutonilor este cea mai veche din Braşov şi se deschide turiştilor la 1 septembrie pentru prima dată în 30 de ani. Lucrările de reabilitate au costat 13 milioane de lei bani dela CJ şi Primăria Feldioara.

Începute în anul 2013, când forul judeţean a preluat în totalitate administrarea realizării acestei cetăţi, amplele lucrări au transformat din temelii vechiul edificiu teuton care datează din secolul al XIII-lea, redându-i măreţia de odinioară.  Investiţia s-a ridicat la 12,3 milioane de lei în condiţiile în care valoarea estimată iniţial a fost de 23 de milioane de lei, iar licitaţia a fost adjudecată la suma de 15.3 milioane de lei. S-a realizat astfel o economie la bugetul judeţean de peste 3 milioane de lei. 

Lucrările au fost laborioase, constând nu doar în restaurarea zidurilor cetăţii, ci şi într-o cercetare arheologică aprofundată a întregului sit istoric realizată sub coordonarea arheologului Daniela Marcu-Istrate. Descoperirile arheologice au evidenţiat că dealul cetăţii a fost locuit cu mii de ani în urmă, fiind scoase la lumină artefacte surprinzător de bine conservate din perioadele neolitică (cultura Cucuteni), geto-dacică şi medievală, care urmează să fie valorificate în cadrul unor viitoare amenajări muzeale.  

În paralel, au fost restaurate toate turnurile şi zidurile de incintă (turnurile de Nord, Sud, Est, Vest şi zidul Zwinger de protecţie), iar fortificaţiile teutone iniţiale au fost conservate. În curtea interioară au fost puse în valoare, prin marcare la nivelul solului, resturile unei capele iniţiale şi ale unei mănăstiri cisterciene. De asemenea, a fost reconstruită fântâna şi s-a amenajat un spaţiu de belvedere pe zidul de strajă, de unde poate fi admirată panorama Ţării Bârsei. 

Cea mai veche fortificaţie din Braşov

Cetatea din Feldioara este cea mai veche fortificaţie din Braşov fiind atestată documentar de la 1225. Avea la momentul construcţiei, ziduri puternice, fiind cea mai importantă fortificaţie ridicată de teutoni în Transilvania. Construită pe o stâncă calcaroasă înaltă de 150 metri, cetatea a fost extinsă după aceea cu ajutorul saşilor din Râşnov, Cristian şi Vulcan. Laturile de vest, nord şi est erau apărate de o galerie continuă, două anteforturi şi şapte turnuri. Pe latura de sud, mai abruptă, erau numai două turnuri.

Cetatea a fost distrusă în 1430 de turci precum şi de Vlad Ţepeş în campania din 1457, locuitorii refăcând-o în acelaşi an. În anii comunismului a fost lăsată de izbelişte şi a ajuns aproape o ruină. Din ea s-au mai păstrat doar turnul din Nord-Vest, fântâna din mijloc, temelia de piatră a capelei, precum şi o bună parte din pivniţă. Lucrările de restaurare au început în 2012 şi  au fost extrem de dificile. A trebuit lucrat cu grijă pentru evita surparea pereţilor. Firma care s-a ocupat de renovare este specializată în astfel de lucrări, iar arhitectura cetăţii a fost respectată întocmai.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite