Mitul spălatului des pe cap, desfiinţat de dermatologi: „Părul nu va face decât să se îngraşe şi mai tare“. Ce se poate face

Mitul spălatului des pe cap, desfiinţat de dermatologi: „Părul nu va face decât să se îngraşe şi mai tare“. Ce se poate face

Părul gras trebuie clătit cu apă rece. FOTOShutterstock.

Părul gras este atât o moştenire genetică, dar este generat şi de excesul de sebum al scalpului. Pentru a scăpa de aspectul de păr lipit de cap putem folosii remedii naturale, dar trebuie şi să ne îngrijim corect părul.

Ştiri pe aceeaşi temă

Spălatul pe cap cât mai des nu vă va scăpa de părul gras. „Degeaba ne spălăm pe cap zilnic dacă folosim produsele greşite. Părul nu va face decât să se îngraşe şi mai tare deoarece după fiecare spălare stimulăm secreţia de sebum. Părul gras trebuie spălat o dată sau de două pe săptămână, poate de trei ori vara însă cu produsele potrivite. Alegeţi şampoane incolore cu citrice sau mentă, de preferinţă naturale. Nu folosiţi balsam care va îngrăşa şi mai tare părul“, spune dermatologul Dragoş Morar.

Remedii din natură

Şi natura oferă câteva remedii pentru a scăpa de părul gras. „Oţetul de mere diluat cu apă este foarte eficient pentru reducerea secreţiei de sebum. La fel şi alcoolul diluat în apă. Chiar dacă mirosul nu este plăcut, efectele sunt foarte bune. În loc de balsam. folosiţi ceai de mentă şi muşeţel care previn îngrăşarea rapidă a părului. Zeama de lămâie este şi ea foarte bună. De asemenea, bicarbonatul de sodium poate fi folosit ca o mască. Diluaţi câteva linguriţe cu apă până obţineţi o pastă, masaţi apoi scalpul trei minute şi lăsaţi să acţioneze 15 minute“, mai spune specialistul.

Clătiţi cu apă călâie şi evitaţi uscătorul  de păr

Pentru a scăpa de părul gras trebuie să respectaţi şi câteva reguli simple. „Părul gras trebuie clătit foarte bine. Nu folosiţi apă fierbinte, ci călâie sau chiar mai rece dacă puteţi suporta. De asemenea, când vă pieptănaţi, folosiţi un pieptăne cu dinţii rari şi nu perii care pot irita scalpul. Nu folosiţi uscătorul de păr decât foarte rar. Este bine să evitaţi spuma de păr sau gelul care pot îngrăşa şi mai tare părul. Dacă aveţi păr lung este indicat să îl lăsaţi liber să respire şi să evitaţi şepcile care sunt strânse pe cap“, mai spune medicul.

Puţină atenţie şi la alimentaţie

Deşi mult timp s-a susţinut că există o legătură între ce mâncăm şi părul gras, specialiştii spun că nu alimentaţia ne face să avem păr gras. Există însă produse care pot ajuta la întărirea firului, deoarece părul gras are tendinţa să se rupă. „Ca să dau un exemplu, dacă mâncăm slănină nu înseamnă că vom avea părul gras. În schimb, putem să ajutăm dacă consumăm anumite alimente. De exemplu, nucile sau peştele gras, care sunt alimente bogate în Omega 3, ajută firul de păr să fie mai puternic. La fel şi alimentele bogate în Vitamina A, cum ar fi spanacul“, sfătuieşte dermatologul Dragoş Morar. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: