Mioara Bolea - de 30 de ani ne spune cum va fi vremea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A făcut vreo nouă-zece Revelioane şi tot atâtea Sărbători de Paşte, singură, în biroul din staţia de la Ghimbav. Mai mult, a fost la un pas să îşi aducă pe lume primul copil, tot la muncă.

De mai bine de trei decenii, Mioara Bolea lucrează ca tehnician la Staţia Meteorologică de la Ghimbav. Mii de oameni aşteaptă zilnic informaţiile pe care ea le colectează şi le transmite la Centrul Regional de la Sibiu, iar acest lucru îi dă un sentiment de utilitate.

În adolescenţă nu se gândise că va ajunge să lucreze ca technician meteorolog.

„Am început Liceul de Informatică, dar nu m-am regăsit în matematică. În schimb, îmi plăceau lucrurile practice, aşa că am dat examenul de treaptă la Liceul de Ştiinţe Naturale din Arad, unde se înfiinţase prima clasă cu specializarea meteorologie", ne-a spus Mioara Bolea. După ce practica, în timpul vacanţelor a făcut-o la Ghimbav, a reuşit să se şi angajeze aici.  

Nu e muncă uşoară

Chiar dacă nu este atât de dură precum la staţiile meteo de pe munte, nici munca la Ghimbav nu este deloc uşoară. Uneori, meteorologul de serviciu trebuie să iasă afară, pe platforma unde sunt aparatele de control, în timpul furtunii sau viscolului, la temperaturi extreme, pentru a măsura cantitatea de precipitaţii sau mărimea bobului de grindină:

„Din cauza culoarului pe care este amplasată staţia, uneori, vara, trebuie să faci observaţii afară când vântul bate chiar şi cu 15 metri pe secundă. Totuşi, îmi place foarte mult munca pe care o fac".

„Am plecat să nasc"

Mioara Bolea şi-a legat atât de mult viaţa de activitatea profesională, încât multe evenimente din viaţa ei s-au petrecut la staţia meteo. A făcut vreo nouă-zece Revelioane şi tot atâtea Sărbători de Paşte, singură, în biroul din staţia de la Ghimbav. Mai mult, a fost la un pas să îşi aducă pe lume primul copil, tot la muncă.

„Eram însărcinată în opt luni cu prima fată, dar veneam la serviciu. Am ajutat la căratul unor tuburi şi, pe la miezul nopţii, am început să am dureri. Eram singură şi nu ştiam ce să fac. Iniţial nu am vrut să plec din tură, pentru că ştiam că în noaptea aceea nu are cine să mă înlocuiască.

Atunci când au auzit colegii mei prin staţie de situaţia în care mă aflu, au trimis o Salvare, care m-a luat mai mult pe sus. Am pus pe uşă un bilet pentru colegul care venea dimienaţa: „Am plecat să nasc". Până în zori, născusem deja", îşi aminteşte Mioara Bolea. 

În 30 de ani de activitate a trăit o mulţime de întâmplări: a fost urmărită noaptea, de o persoană necunoscută, pe întuneric, pe drumul prin câmp, a spart toate termometrele din cauza viscolului care a împiedicat-o să vadă pe unde merge sau a fugit cuprinsă de panică din cauza unei frunze de porumb care se prinsese în tocul pantofului.

Cu toate acestea nu s-a gândit niciodată să renunţe la profesie. Şi, după cum recunoaşte, are noroc şi cu faptul că familia ei o înţelege.     

Profil:

Născută: 12.02.1960, Braşov

Studii: medii

Ocupaţie: tehnician meteorolog

Familie: căsătorită, are doi copii.

Ce-i place:

„Îmi place foarte mult meseria mea, mai ales pentru că în fiecare tură te întâlneşti cu lucruri noi, deosebite. Chiar nu ai timp să te plictiseşti. Sunt o fire optimistă şi îmi plac lucrurile frumoase", ne-a spus Mioara Bolea.

Ce nu-i place:

„Nu-mi place că uneori nu putem schimba ceva în jur, dar îmi leg speranţele de cei care sunt acum tineri. Nu-mi plac nesimţirea, indolenţa, lipsa de respect ce se manifestă în societatea noastră. Uneori, însă, după ce văd un lucru care nu-mi place, trec peste moment considerând că am nimerit eu într-un moment nepotrivit".

Întrebări şi răspunsuri:

Ce altă meserie v-ar fi plăcut să practicaţi?

Acum, după atâţia ani, de activitate în meteorologie, mă gândesc că nu aş fi putut face altceva. Aici îmi place: tu comanzi, tu execuţi. Îmi place, deoarece, spre deosebire de alte meserii, în meteorologie se întâmplă tot timpul ceva nou.   

Vă cer vecinii să le spuneţi cum va fi vremea?

Da, uneori cunoscuţii mă întreabă despre cum cred că va fi vremea şi-mi place când fac acest lucru. Atunci când trebuie să fac o prognoză îmi iau un sistem de referinţă. Nişte nori, de exemplu, iar în funcţie de ei pot face unele previziuni ale vremii.

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite